Τα πρώτα καλά μαντάτα από τις Βρυξέλλες
Στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιεί τις Χειμερινές της Προβλέψεις για τα κράτη- μέλη και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν, έστω συγκρατημένα.
Από την προηγούμενη εβδομάδα κιόλας, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι χάλασε την… έκπληξη, προαναγγέλλοντας αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και μάλιστα κοντά στις επίσης αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι εν μέσω έντονων αναταράξεων και αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ακόμα και οι ατμομηχανές της Ευρωζώνης κλυδωνίζονται, στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι οι μόλις προ τριμήνου προβλέψεις τους ήταν συντηρητικές.
Το αν ο πήχης τεθεί, πλέον, λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω από το 2,5% (αυτή είναι η εκτίμηση της ΤτΕ), λίγη σημασία έχει, καθώς η πεποίθηση στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι λίαν συντόμως θα αποδειχθεί ότι και αυτές οι προβλέψεις είναι συντηρητικές και δεν ενσωματώνουν το boost των φοροελαφρύνσεων που «τρέχουν» αλλά ούτε και τη δυναμική που θα προσδώσει στο ΑΕΠ η χρηματοδοτική ένεση από την αλλαγή χρήσης των ANFA- SMP. Σημασία έχει, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι έστω διστακτικά μετακινούνται προς τις εκτιμήσεις της Αθήνας κι αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο τη διαπραγματευτική θέση των Ελληνικών Αρχών στη δύσκολη μάχη για την αλλαγή των όρων της Συμφωνίας για το Χρέος, δηλαδή του στόχου των πλεονασμάτων.
Στη νέα αποτίμηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αναμένονται αναφορές στη βελτίωση του επενδυτικού και καταναλωτικού κλίματος, όπως επίσης στην παγίωση της παρουσίας της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Από την άλλη μεριά, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την 5η Έκθεση Αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι θα στείλουν εκ νέου μήνυμα στην ελληνική πλευρά για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στα πεδία που αποτελούν μεταμνημονιακές «ουρές».
Απελευθέρωση αγορών κι επαγγελμάτων, παρακολούθηση της δευτερογενούς νομοθεσίας, ιδιωτικοποιήσεις, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των Ευρωπαίων, ενώ ειδική αναφορά αναμένεται στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του νέου Πτωχευτικού, που θα βρίσκεται στην «καρδιά» της 6ης και πλέον κρίσιμης αξιολόγησης, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι θα καταλήξει- καλώς εχόντων των πραγμάτων- στην αλλαγή χρήσης των ANFA- SMP και στην εκταμίευση άλλων 640 εκατ. ευρώ.