Moody’s: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη
Η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν αφήσει αρκετές κυβερνήσεις της ευρωζώνης με λιγότερο περιθώριο ευελιξίας στον προϋπολογισμό τους, σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Moody’s. Ο οίκος, μάλιστα, αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης να επιβραδυνθεί στο 1,5% το 2021, ενώ η διαρθρωτική δημοσιονομική θέση πιθανόν να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.
Όπως αναφέρεται, για τις χώρες που ήδη είχαν υψηλό επίπεδο χρέους, ο συνδυασμός των αυξημένων δαπανών κοινωνικής πρόνοιας και η επιβράδυνση των εσόδων από τους κυκλικούς άμεσους φόρους, θα μειώσει τις επιλογές πολιτικής που θα έχουν για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά δυσμενείς συνθήκες. Η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Κύπρος έχουν «δει» τη μεγαλύτερη αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών τους, ενώ μόνο η Μάλτα, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο σημείωσαν βελτίωση από το 2008.
Στην έκθεση σημειώνεται πως η ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιδράσουν σε δύσκολες συνθήκες και να αποτρέψουν –ή να περιορίσουν- την επιδείνωση των πιστωτικών προφίλ τους, βασίζεται εν μέρει στο περιθώριο ευελιξίας που έχουν για τις δαπάνες. Κατά την άποψη της Moody’s, η ευελιξία στις δαπάνες καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη δομή των κρατικών δαπανών, καθώς ορισμένοι τομείς δαπανών είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστούν από άλλους.
Αν και τα ονομαστικά ελλείμματα του προϋπολογισμού έχουν μειωθεί, το συνολικό μερίδιο των υποχρεωτικών δαπανών στους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης έχει στην πραγματικότητα αυξηθεί στο 76,3% των συνολικών δαπανών από 74,5% που ήταν το 2008. Αυτή η αύξηση αντανακλά κυρίως την αύξηση των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και βοήθεια, για συντάξεις, για την παιδεία και για την υγεία στο 23% του ΑΕΠ το 2017 από 21% το 2008.
Η αυξημένη εξάρτηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης από πιο κυκλικά έσοδα άμεσης φορολόγησης, όπως οι φόροι εισοδήματος και η φορολογία των επιχειρήσεων, από το 2009, είναι πιθανό να κλιμακώσει τις προκλήσεις για τους προϋπολογισμούς καθώς θα αλλάζει ο οικονομικός κύκλος.
Κατά τη Moody’s, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία θα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο υποχρεωτικών δαπανών μέχρι το 2021. Χώρες η ευελιξία στις δαπάνες των οποίων περιορίστηκε το περισσότερο από το 2008 μέχρι το 2017, θα δουν σημαντική βελτίωση, όμως όχι τόση ώστε να αντισταθμιστεί η επιδείνωση που σημειώθηκε από το 2008.