Βραχυχρόνιες μισθώσεις: «έκρηξη» προσφοράς- μείωση πληρότητας

Shutterstock

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την εγχώρια αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς την ώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν μείωση της φορολογίας για να στραφούν στις... παραδοσιακές μακροχρόνιες μισθώσεις, τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει υπερπροσφορά κατοικιών για μισθώσεις τύπου Airbnb.

Στο συνέδριο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ΒΝΒ Conference, η Aimee Trusler, International Sales Manager της AirDNA, ανέλυσε τα στοιχεία της εγχώριας αγοράς, όπως αυτά προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, Airbnb και Homeaway και η εικόνα είναι εντυπωσιακή: αύξηση στην προσφορά καταλυμάτων στις δύο αυτές πλατφόρμες κατά 23,9% (Δεκέμβριος 2018 – Δεκέμβριος 2019) αλλά και εντυπωσιακή αύξηση 95,1% των διανυκτερεύσεων. Υπάρχει, όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος: η πληρότητα των καταλυμάτων σημείωσε πτώση της τάξης του 15%, καταδεικνύοντας ότι η προσφορά είναι μεγαλύτερη της ζήτησης.

Ανατρέχοντας στα στοιχεία της AirDNA για την Αθήνα, διαπιστώνει ότι υπάρχουν 10.281 διαθέσιμες κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση, με το 91% να αφορά στη μίσθωση ολόκληρου του ακινήτου, το 8% σε μεμονωμένα δωμάτια και το 1% σε κοινό δωμάτιο. Η μέση τιμή μίσθωσης υπολογίζεται σε 52 ευρώ, ενώ η πληρότητα φτάνει στο 82% το Σεπτέμβριο. Όσο για τη μέση μηνιαία απόδοση, ξεκινά από τα 516 ευρώ τον Ιανουάριο και φτάνει στα 1.016 ευρώ το Σεπτέμβριο.

Φυσικά η εικόνα αλλάζει, αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία από τα νησιά. Έτσι, στη Μύκονο το pick της μηνιαίας απόδοσης υπολογίζεται σε 7.570 ευρώ, στην Πάρο σε 3.420 ευρώ, στην Κέρκυρα σε 1.886 ευρώ, στη Ζάκυνθο σε 2.525 ευρώ.

Από τις 2 Φεβρουαρίου ισχύουν, εν τω μεταξύ, σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέοι ενωσιακοί κανόνες για τις θεωρήσεις βραχείας διαμονής. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τους νέους κανόνες, τα εκατομμύρια των νόμιμων ταξιδιωτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την ΕΕ θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις θεώρησης ευκολότερα, ενώ διευκολύνεται ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις και εξασφαλίζονται περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση των κινδύνων παράτυπης μετανάστευσης και των απειλών κατά της εσωτερικής ασφάλειας.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων γίνεται φιλικότερη προς τον χρήστη: για παράδειγμα, οι ταξιδιώτες πλέον μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις θεώρησης έως και 6 μήνες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους, αντί για τους 3 μήνες που ίσχυαν πριν. Όσοι ταξιδεύουν συχνά θα μπορούν πλέον να αποκτούν ευκολότερα θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Από την άλλη, το Τέλος θεώρησης αυξάνεται από τα 60 στα 80 ευρώ, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων ασφάλειας ή παράτυπης μετανάστευσης. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση του τέλους από το 2006.

Επιπλέον, η ΕΕ πλέον θα μπορεί να προσαρμόζει τους κανόνες διεκπεραίωσης των αιτήσεων θεώρησης (π.χ. όσον αφορά τον χρόνο διεκπεραίωσης, το ύψος του τέλους θεώρησης ή την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων) ανάλογα με το αν μια χώρα εκτός ΕΕ συνεργάζεται ικανοποιητικά για την επιστροφή και την επανεισδοχή των υπηκόων της που διαμένουν παράτυπα στην ΕΕ. Οι ενωσιακοί κανόνες για τις θεωρήσεις καλύπτουν τις θεωρήσεις βραχείας διαμονής στον χώρο Σένγκεν, ο οποίος περιλαμβάνει 22 κράτη μέλη και τέσσερις συνδεδεμένες χώρες.

Επί του παρόντος, οι πολίτες 105 χωρών και οντοτήτων εκτός ΕΕ υποχρεούνται να διαθέτουν θεώρηση όταν ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν για επισκέψεις βραχείας διαμονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ