Το Ελληνικό και οι επενδύσεις που εξετάζει η ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Φώτο: Shutterstock

Το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επένδυση του Ελληνικού εξετάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες.

Ανώτατα στελέχη της ΕΤΕπ, τα οποία βρέθηκαν στην Αθήνα για την υπογραφή δανειακών συμβάσεων ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, αποκάλυψαν ότι έχουν ήδη διεξαχθεί προκαταρκτικές συζητήσεις για τη συμμετοχή της τράπεζας στην χρηματοδότηση της επένδυσης, η οποία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΤΕπ αφορούσαν στην παροχή νέων δανείων και όχι στο ενδεχόμενο συμμετοχής της ευρωπαϊκής τράπεζας στο δανεισμό ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχει ήδη εξασφαλίσει η Lamda Development, με αναδόχους έκδοσης την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank.

Τους επόμενους μήνες η ΕΤΕπ αναμένεται να υπογράψει δανειακές συμβάσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ με ευνοϊκά επιτόκια για την χρηματοδότηση έργων υποδομών και μεταφορών, τα οποία αποτελούν τη βασική προτεραιότητα της τράπεζας.

Στο Ελληνικό θα γίνουν σημαντικά έργα υποδομών στο πλαίσιο υλοποίησης της επένδυσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας και δρόμων, η επέκταση του δικτύου του ΤΡΑΜ και η αναβάθμιση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΤΕπ στο project του Ελληνικού αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την επένδυση, η οποία θα στηριχθεί από ένα θεσμικό ευρωπαϊκό οργανισμό με μεγάλο κύρος.

Προσθέτουν ότι είναι ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις με πολλές τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο δάνειο που έχει εξασφαλίσει η Lamda Development, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Εκτός από τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) θα γίνουν επαφές με μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως την HSBC και τη Citibank, με ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες διατηρούν σχέσεις πολλών ετών με τον όμιλο Λάτση, αλλά και με τράπεζες από την Κύπρο.

Από το δάνειο μαμούθ που θα χορηγηθεί στη Lamda Development, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank αναμένεται να διατηρήσουν από περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ έκαστη.

Περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ από το δάνειο θα διατεθούν για την χρηματοδότηση μέρους των επενδύσεων της πρώτης πενταετίας, ενώ θα χορηγηθούν επίσης εγγυητικές επιστολές μεταξύ 300 και 350 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή της πρώτης δόσης στο Δημόσιο.

Το 2020 αναμένεται να εξελιχθεί σε έτος ρεκόρ για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στην χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς θα υπογραφούν δανειακές συμβάσεις άνω των 3 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΕπ συμμετέχει στην χρηματοδότηση σειράς μεγάλων επενδύσεων, όπως στο αεροδρόμιο της Αθήνας, στα έργα που θα υλοποιήσει ο ΟΛΠ τα επόμενα χρόνια για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού του Πειραιά, ενώ θα χορηγήσει δάνεια ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στην κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή της ΕΤΕπ στην χρηματοδότηση επενδύσεων που θα υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), οι οποίες αναμένεται να υπερβούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο master plan για την επέκταση του τερματικού σταθμού και την κατασκευή νέων υποδομών, το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Η ΕΤΕπ διατηρεί μακροχρόνια σχέση με τη ΔΑΑ δεδομένου ότι χορήγησε τα αρχικά δάνεια στην εταιρεία για την κατασκευή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τα ανώτατα στελέχη της ΕΤΕπ που βρέθηκαν την Πέμπτη στην Αθήνα επιβεβαίωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους και για επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στην ενέργεια τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της ΕΤΕπ για τη συμμετοχή της τελευταίας στο εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, το οποίο θα υλοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ με κόστος ύψους ενός δισ. ευρώ.

Το έργο έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες επίσης έχουν εστιάσει στα έργα ενέργειας. Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς από το 2018 έχουν προσφερθεί να καλύψουν με δανεισμό τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προκύψουν, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 600 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει την επόμενη δεκαετία έργα που αφορούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Όπως άλλωστε έχει αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ, στο πλαίσιο της νέας χρηματοδοτικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, από το 2020 όλες οι χρηματοδοτήσεις του ομίλου θα συνάδουν με τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων. Από το τέλος του 2021 η ΕΤΕπ θα σταματήσει να χρηματοδοτεί ενεργειακά έργα που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μόνο οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν την επόμενη δεκαετία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων υπολογίζονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ, με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ακολουθούν με περίπου 8 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ