Σε φάση διόρθωσης η αγορά ακινήτων;
Μετά την “έκρηξη” των τιμών και του αριθμού των νέων συμβολαίων στη διάρκεια του 2019, τα πρώτα στοιχεία από τις τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου δείχνουν ότι η αγορά ακινήτων μπαίνει σε φάση διόρθωσης.
“Το 2019 κινηθήκαμε σε ρυθμούς προ κρίσης”, σημειώνουν συμβολαιογραφικές πηγές, συμπληρώνοντας, όμως, ότι ο Δεκέμβριος του 2019 δεν είχε διαφορά από το Δεκέμβριο του 2018. Ενδεικτικά, σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, οι μεταβιβάσεις ακινήτων στο Δήμο της Αθήνας έφτασαν στις 5.978.
Η αίσθηση είναι ότι οι τιμές μπαίνουν σε φάση διόρθωσης και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό ενδεχομένως να πρέπει να συνδεθεί με τον περιορισμό της παρουσίας ξένων αγοραστών, σε σύγκριση με τον “πυρετό” των προηγούμενων 18 μηνών. Aύξηση της καθαρής εισροής κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές καταγράφεται και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εννεάμηνο του 2019 (55,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018). Οι χορηγήσεις Golden Visa την περασμένη χρονιά, που προϋποθέτουν αγορά ακινήτου τουλάχιστον 250.000 ευρώ, λίγο πριν κλείσει ο Δεκέμβριος ήταν 2.239.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, αν και η διάχυση της αύξησης των τιμών δεν παρατηρείται σε όλο το φάσμα της αγοράς, εκτιμάται ότι πλέον έχει ανακοπεί η πτωτική τάση των τιμών στα χαμηλότερων προδιαγραφών ακίνητα και έχουν σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό οι δευτερεύουσες αγορές. Προϋπόθεση για τη συνολική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι, πάντως, η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης εκ μέρους ιδιωτών και επιχειρήσεων για χρήση και επέκταση σε νέους χώρους και ακίνητα, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.
Σε συγκριτική μελέτη της Eurostat, σημειώνεται ότι στο σύνολο της Ευρώπης, μετά από μια σχετικά στατική περίοδο μεταξύ 2009- 2014, οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πολύ μεγαλύτερη αυτής των ενοικίων, τα οποία, όμως, καταγράφουν σταθερή άνοδο 21% από το 2007 ως το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται στην Αυστρία (85,5%), στο Λουξεμβούργο (80,6%) και στη Σουηδία (80,3%), ενώ πρωταθλήτρια στην... πτώση είναι η Ελλάδα με το ασύλληπτο 40%. Πρωτιά έχει η Ελλάδα και στην πτώση των ενοικίων (17,5%), ωστόσο από την προηγούμενη χρονιά η τάση έχει αναστραφεί.