Θετικά αποτιμούν οι τράπεζες το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια
Ιδιαίτερα θετική είναι η αποτίμηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος, για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από τις διοικήσεις των τραπεζών, θεωρώντας ότι αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη και φιλόδοξη παρέμβαση για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Η αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου αναμένεται σήμερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, και θα περιλαμβάνεται στην εξαμηνιαία Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που δημοσιεύει η ΤτΕ.
Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, το σχέδιο της ΤτΕ έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και αποτελεσματικά και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, ζήτημα αγκάθι για τον κλάδο και τους επενδυτές αλλά και το μέγα πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το δυσθεώρητο ύψος των οποίων αποτελεί μόνιμη πηγή αβεβαιότητας για το μέλλον των τραπεζών και τον κίνδυνο νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Όπως σημειώνουν στο economistas.gr το σχέδιο επιλύει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια είναι περιορισμένες και μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου. «Η παρέμβαση της ΤτΕ, μαζί με το σχέδιο του ΤΧΣ αλλά και τις δράσεις των τραπεζών για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων αποτελούν μια πολύ ισχυρή βάση για ένα νέο ξεκίνημα», σημειώνει στέλεχος τράπεζας.
Οι τράπεζες απελευθερωμένες από το βάρος των προβληματικών δανείων θα μπορέσουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, να διευρύνουν την κεφαλαιακή τους βάση, να αντλήσουν ρευστότητα, να δώσουν νέα δάνεια, να έχουν νέα έσοδα.
Τα σημεία που προβληματίζουν
Η κύρια εστία ανησυχίας των επιτελών των τραπεζών είναι το αν το σχέδιο της ΤτΕ θα κερδίσει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών αρχών και ειδικά τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού ( DG Comp). «Κάποιες πτυχές του σχεδίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιέχουν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης. Η Ελλάδα ήδη έχει λάβει πολλές φορές κρατικές ενισχύσεις κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απόρριψη του σχεδίου από τις ευρωπαϊκές αρχές».
Επιπλέον, οι τραπεζίτες ανησυχούν για την πανσπερμία σχεδίων που τρέχουν παράλληλα και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν από την Ε.Ε. Εκτός του σχεδίου της ΤτΕ, συζητήσεις γίνονται για το κυπριακό μοντέλο (Εστία), το σχέδιο Asset Protection Scheme του ΤΧΣ (σχέδιο που πλέον έχει περάσει στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών), αλλά και τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών, πολυφωνία που δεν βοηθά για την τελική λύση.
Τέλος, ένα σημείο που ανέδειξαν οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank στην συνάντηση που είχαν με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Σρουρνάρα, ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρξει οριζόντια εφαρμογή της λύσης, κάτι που φαίνεται ότι περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της κεντρικής τράπεζας. Οι τραπεζίτες σημείωσαν ότι είναι διαφορετικές οι ανάγκες της και η κατάσταση της κάθε τράπεζας σε ότι αφορά την ποιότητα των κεφαλαίων, το χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την πρόοδο στην υλοποίηση των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων, στοιχεία που επιβάλλουν πιο εξατομικευμένη προσέγγιση.
«Είναι διαφορετικές οι ανάγκες για παράδειγμα της Πειραιώς σε σχέση με αυτές της Εθνικής και οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες πρέπει να ληφθούν υπόψη», σημειώνουν τραπεζικές πηγές.
Σε λίγη ώρα στη δημοσιότητα το σχέδιο
Το σχέδιο της ΤτΕ θα παρουσιαστεί αναλυτικά μέχρι το απόγευμα οπότε και θα δοθεί στη δημοσιότητα η εξαμηνιαία Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Το σχέδιο θα παρουσιάζεται σε ειδικό κεφάλαιο – ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί και το αγγλικό κείμενο μετά το έντονο ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, θεσμικών χαρτοφυλακίων και επενδυτικών τραπεζών.
Σημειώνεται ότι η Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος ήταν προγραμματισμένη να δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2019, ωστόσο η ΤτΕ αποφάσισε να επισπεύσει τη δημοσίευση για να ενσωματωθεί το σχέδιο για τα «κόκκινα» λόγω του επείγοντος του θέματος.
Το σχέδιο της ΤτΕ, που περιλαμβάνει την μεταφορά αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισ. ευρώ και «κόκκινων» δανείων 42 δισ. ευρώ εκτός τραπεζικών ισολογισμών, σε ένα ειδικό όχημα. Από τη συναλλαγή προκύπτει μια μείωση των κεφαλαίων των τραπεζών, ωστόσο αυτή είναι μικρή και διαχειρίσιμη για τις τράπεζες. Τα βασικά σημεία του σχεδίου περιλαμβάνουν:
1. Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα μεταφέρουν σε ένα ειδικό όχημα, ένα SPV, αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ και μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ. Από τη μεταφορά του DTC μειώνονται ισόποσα τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.
2. Το SPV με βάση την συνολική λογιστική αξία των NPEs θα προχωρήσει στην έκδοση τριών τύπων ομολογιακών τίτλων mezzanine, senior και junior. Το μεγαλύτερο μέρος των mezzanine τίτλων όπως και μέρος των senior τίτλων θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ οι junior τίτλοι θα μεταφερθούν στις τράπεζες.
3. Το SPV αναλαμβάνει την διαχείριση των NPE μέσω εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης και ανάκτησης «κόκκινων» δανείων. Εάν οι ανακτήσεις είναι μικρότερες από την αξία των ομολόγων, τότε ο κωδικός DTC που ανήκει στην SPV μετατρέπεται σε μετρητά για να καλύψει το έλλειμμα. Έτσι εξασφαλίζεται η αξία των ομολόγων για τους επενδυτές, που θεωρείται ισχυρό κίνητρο για τους επενδυτές.
Οι διοικήσεις των εμπορικές τράπεζες, ΤτΕ αλλά και οι ευρωπαϊκοί εταίροι φαίνεται ότι συμφωνούν πως τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν μια μεγάλη ανωμαλία, που μπορεί να εκτροχιάσει ανά πάσα στιγμή το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα, και η επίλυση του προβλήματος απαιτεί μη συμβατικές λύσεις.