Έξι δικαστικές «βόμβες» στα θεμέλια του Προϋπολογισμού
Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά έξι «βόμβες» εντόπισε η Κομισιόν, καταγράφοντας τους κινδύνους δημοσιονομικών αποκλίσεων, αναδεικνύοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο το Συμβούλιο της Επικρατείας ως τον απόλυτο ρυθμιστή των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.
Ο έντονος προβληματισμός στις Βρυξέλλες από το μπαράζ των δικαστικών αποφάσεων, που «ξηλώνουν» βασικές μνημονιακές διατάξεις, δεν είναι αδικαιολόγητος, καθώς πέρα από τις θεσμικές ανησυχίες για να την αναστροφή δομικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι καλούνται οι ελληνικές Αρχές- όπως συνέβαινε στην οκταετία των Μνημονίων- να λάβουν ισοδύναμα μέτρα για την επίτευξη των προσδοκώμενων πλεονασμάτων, εφόσον αυτοί οι κίνδυνοι πάρουν σάρκα και οστά.
Ως πρώτη «βόμβα», όσο κι αν φαίνεται περίεργο, χαρακτηρίζεται η επέκταση της «προσωπικής διαφοράς» των παλιών υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, σε όσους έχουν προσληφθεί μετά από το Νοέμβριο του 2011 στο υπουργείο, στην ΕΛΣΤΑΤ και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατά την άποψη της Κομισιόν, αυτή η κίνηση μπορεί να δώσει το «πάτημα» για επέκταση σε άλλους φορείς της Γενικής κυβέρνησης ή σε μελλοντικές προσλήψεις. Αυτό που δεν συγχωρούν, όμως, οι Ευρωπαίοι στον Ε. Τσακαλώτο είναι ότι αν και θα πρέπει να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, παρέκαμψε το Ενιαίο Μισθολόγιο, δημιουργώντας προβλήματα και στη διαδικασία της κινητικότητας.
Η δεύτερη «βόμβα» είναι η περιβόητη απόφαση που πήρε το ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, με τις μνημονιακές διατάξεις του 2012. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, το κόστος αυτών των αναδρομικών δεν έχει υπολογιστεί ακόμα και σίγουρα δεν έχει περάσει απαρατήρητο το τσουνάμι των αιτήσεων διακοπής παραγραφής από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
Η τρίτη «βόμβα» αφορά στην αποκατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αποδεικνύεται ότι η περιβόητη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης έφτασε ως τις Βρυξέλλες, οι οποίες- άγνωστο πώς- περιμένουν ότι η έφεση που άσκησε το Δημόσιο, θα αναστρέψει την πρωτόδικη απόφαση.
Η τέταρτη «βόμβα» αφορά στην αποκατάσταση των Δώρων για τους λειτουργούς και τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Αυτό που έχει προβληματίσει τις Βρυξέλλες είναι το μπαράζ πρωτόδικων αποφάσεων, που χαρακτηρίζουν παράνομες τις επίμαχες διατάξεις του 2012, όπως επίσης η πρόθεση της ΑΔΕΔΥ να κυνηγήσει με μαζικές προσφυγές την κατάργηση αυτών των διατάξεων. Η Κομισιόν αναδεικνύει τον κίνδυνο άμεσης εφαρμογής τέτοιων αποφάσεων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρατηρώντας ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα το κόστος από την επαναφορά των Δώρων. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση του με την ΑΔΕΔΥ, ο Ε. Τσακαλώτος είχε υποστηρίξει ότι το ετήσιο κόστος για εν ενεργεία και συνταξιούχους, αγγίζει τα 2 δις ευρώ.
Η πέμπτη «βόμβα» έχει να κάνει με τη δικαίωση δικαστών και εισαγγελέων από το Μισθοδικείο. Οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν την Κομισιόν ότι αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά το κόστος αυτών των αναδρομικών μένει να αποσαφηνιστεί.
Η έκτη «βόμβα» κρύβεται στις προσφυγές που έχει γίνει κατά του νόμου Κατρούγκαλου, αναφορικά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και κυρίως τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με το νόμο αυτό εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ του 2015 για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 και γι’ αυτό όσοι δικαιώνονται τελεσίδικα έκτοτε, δικαιούνται αναδρομικά ως το 2016, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου. Η απόφαση αναμένεται στις αρχές του 2019 κι ενδεχόμενη δικαίωση όσων έχουν προσφύγει, θα προκαλέσει έκρηξη μεγατόνων.