Όλα τα ασημικά στη βιτρίνα

Eurokinissi

Ως… εκστρατεία του οικονομικού επιτελείου- και όχι μόνο- θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την πολυπληθή παρουσία κυβερνητικών στελεχών στη Νέα Υόρκη.

Το γεγονός, δε, ότι επί τη ευκαιρία του συνεδρίου του Capital Link, έχουν ταξιδέψει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τραπεζίτες, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, δικηγόροι, στελέχη της αγοράς ακινήτων και του Τουρισμού, όχι μόνο για να μιλήσουν αλλά και για κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ενισχύει την αίσθηση ότι οι επαφές με το… δολάριο έχουν περάσει, πλέον, σε άλλη διάσταση.

Σε μια συγκυρία, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θέλει να γεμίζει τα «κουτάκια» των οροσήμων που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, με πρώτο στρατηγικό στόχο την επίσημη έναρξη τεχνικών διαβουλεύσεων την ερχόμενη Άνοιξη για τη μείωση των πλεονασμάτων και δεύτερο στόχο την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα το αργότερο μέσα στους επόμενους 18 μήνες, οι συναντήσεις με «βαριά» ονόματα της επενδυτικής κοινότητας θεωρούνται «κλειδί».

Μετά από αντίστοιχο γύρο επαφών στο Λονδίνο, πριν ολοκληρωθεί το φετινό δανειακό πρόγραμμα με την λίαν επιτυχημένη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, ο Χρ. Σταϊκούρας θα συναντήσει στη Νέα Υόρκη εκπροσώπους των PIMCO, Goldman Sachs, Citibank, BlackRock, BlueCrest, Morgan Stanley, Helm, Nomura, Third Point, προκειμένου να επικοινωνήσει το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Το γεγονός ότι παράλληλα θα έχει επαφές πιο τεχνοκρατικές, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δ. Τσάκωνας, λέει πολλά εν όψει των ανακοινώσεων στην επενδυτική κοινότητα για το δανειακό πρόγραμμα του 2020.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η Ελληνική Δημοκρατία θα μπορούσε να ζητήσει ως και 9 δισ ευρώ από τις αγορές, απλώς και μόνο για να κρατήσει ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας, καθώς επί της ουσίας δεν υπάρχει πραγματική δανειακή ανάγκη για το επόμενο 12μηνο. Αναμφίβολα, αυτό που ξεχωρίζει στο σχεδιασμό είναι το ενδεχόμενο έκδοσης 15ετούς ομολόγου, η συρρίκνωση του βραχυχρόνιου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων κοντά στα 8 δισ ευρώ, καθώς και η πρόωρη εξόφληση άλλων 2-3 δισ ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ μετά το καλοκαίρι.

Η συνδυασμένη παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού, με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΧΣ, δεν είναι τυχαία. Αυτήν την εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή ο «Ηρακλής», μέσω του οποίου το οικονομικό επιτελείο δεν φιλοδοξεί απλώς να «ξεφορτώσει» το τραπεζικό σύστημα από 30 δισ ευρώ «κόκκινων» δανείων αλλά κυρίως να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τα «προβληματικά» δάνεια στην προσπάθεια ανάκαμψης με ταχύτερους ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ