Στο Μαξίμου οι εταιρείες τηλεφωνίας - Ερχονται μειώσεις στα δεδομένα

Άποψη του Μεγάρου Μαξίμου / Eurokinissi

Θετικά αναμένεται να ανταποκριθούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην έκκληση της κυβέρνησης για μείωση των χρεώσεων που αφορούν στην χρήση δεδομένων.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποδέχονται στις 10 το πρωί τους διευθύνοντες συμβούλους των ομίλων ΟΤΕ, Vodafone και Wind, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα των υψηλών τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ασχοληθεί εκτενώς με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μείωση των τιμών και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζονται τρόπους με τους οποίους θα μειώσουν το κόστος των δεδομένων για τους καταναλωτές. Η αρχή θα γίνει από ορισμένα πακέτα συμβολαίων στα οποία ο όγκος των δεδομένων ενδεχομένως ακόμα και να διπλασιαστεί, διατηρώντας την τιμή αμετάβλητη.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η κάθε εταιρεία θα προχωρήσει σε αλλαγές στην τιμολόγηση των δεδομένων κινητής στο δικό της χρόνο.

Πρόσφατες έρευνες για το κόστος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, εμφανίζουν την Ελλάδα ως μία από τις ακριβότερες χώρες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι ακριβές τιμές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιαίτερα υψηλή φορολογία επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην επιβολή ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τη χρήση και επιβαρύνει επιπλέον του ΦΠΑ τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με μελέτη για τις ψηφιακές επικοινωνίες στην Ελλάδα που πραγματοποίησε το 2016 το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ανέρχεται σε ποσοστό έως και 49%.

Εκτός από την υψηλή φορολογία, η αρνητική εικόνα σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα οφείλεται και στις τιμές καταλόγου, οι οποίες συχνά είναι πλασματικές δεδομένου ότι είναι ακριβότερες από τις πραγματικές που αγοράζουν οι καταναλωτές.

Η κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αλλαγές στο πεδίο αυτό μέσα στο 2020.

Ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος προβλέπει έσοδα ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ από κινητή και σταθερή τηλεφωνία και από συνδρομητική τηλεόραση. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, θα προκύψει από τη φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Με ειδικό τέλος ύψους 5% επιβαρύνεται και η σταθερή τηλεφωνία, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνδρομητική τηλεόραση το ειδικό τέλος που επιβλήθηκε με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ανέρχεται σε 10%.

ΣΧΕΤΙΚΑ