Δυσφορία της Κομισιόν για τις προσλήψεις συμβασιούχων

Πηγή: AP Images

Alert σήμανε στις Βρυξέλλες, μόλις πήραν στα χέρια τους τα στοιχεία για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, καθώς διαπιστώνεται ότι ενώ ο κανόνας «ένας φεύγει- ένας μπαίνει» έχει τηρηθεί ως προς το τακτικό προσωπικό, ο αριθμός των συμβασιούχων έχει αυξηθεί πέρα από το όριο των 47.584 ατόμων.

«Το μέγεθος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με άλλες χώρες της Ευρωζώνης και είναι πρόκληση- κλειδί για τη μεταμνημονιακή περίοδο, να αποφύγει την επιστροφή στις προ κρίσης πρακτικές, των υπέρμετρων προσλήψεων» σημειώνει στην 66 σελίδων έκθεση της η Κομισιόν. Προχωρώντας, δε, ένα βήμα παραπέρα, παρατηρεί ότι οι προσλήψεις στη διάρκεια του 2018 θα «σπάσουν» τον κανόνα, λόγω του ότι οι αποχωρήσεις είναι λιγότερες από αυτές που είχε εκτιμηθεί. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι από το 2019 και μετά ο κανόνας προσλήψεων- αποχωρήσεων θα χαλαρώσει από 1:3, η Κομισιόν καλεί την Αθήνα να επαναφέρει τις ισορροπίες και να εστιάσει τις προσλήψεις σε τομείς προτεραιότητας.

Ειδικά όσον αφορά στους συμβασιούχους στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θυμίζει ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μην υπερβεί τα όρια του 2016. Με βάση, όμως, τα στοιχεία που επεξεργάστηκε, προκύπτει ότι μπορεί να σημειωθεί υπέρβαση κατά 1.270 άτομα. Επιπλέον, σημειώνει ότι το έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, που δεν «μετράνε» στο «ταβάνι», έχει αυξηθεί κατά περίπου 2.500 μέσα στο 2018, πέρα από το stock των 12.298 το 2017.

Από τα «καρφιά» της Κομισιόν δεν γλίτωσε ούτε ο Ε. Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι στις Βρυξέλλες δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τις αυξήσεις που έδωσε σε νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να εξισωθούν μισθολογικά με τους παλαιότερους.

Κατά την Κομισιόν αυτή η κίνηση «σπάει» το Ενιαίο Μισθολόγιο, δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των υπουργείων και πάνω απ’ όλα δημιουργεί εστία δημοσιονομικών κινδύνων! Με ποια λογική; Αν και το κόστος των συγκεκριμένων αυξήσεων χαρακτηρίζεται «αμελητέο», η Κομισιόν θεωρεί ότι ανοίγουν το δρόμο για ανάλογες διεκδικήσεις από άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι οι Βρυξέλλες ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν ότι το υπουργείο Οικονομικών υποσκάπτει το Ενιαίο Μισθολόγιο, που θεωρείται μεταρρύθμιση- κλειδί, άρα δεν ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση για διτήρηση των μεταρρυθμίσεων!

ΣΧΕΤΙΚΑ