Φοροελαφρύνσεις για τα «μπλοκάκια» φέρνει νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας
Ενα νέο φορολογικό καθεστώς που θα ευνοήσει εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που ασκούν παράλληλη δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες -με «μπλοκάκι»- σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» με το νέο σχέδιο νόμου, του υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να καταργήσει το διπλό χαράτσι που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στους μισθωτούς με «μπλοκάκι». Με το ισχύον πλαίσιο, οι εισφορές στα «μπλοκάκια», ακόμη και στους ευκαιριακά απασχολούμενους υπολογίζονταν σε 20% (φόρος) και επιπλέον 20,28% ασφαλιστικές εισφορές επί της αμοιβής που λαμβάνουν.
Στην πράξη πλήρωναν χαράτσι σε κάθε πηγή εισοδήματος από εργασία, κι αυτό είχε επιβληθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος». Στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, και σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής που αποκαλύπτει η εφημερίδα, η εισφορά στο «μπλοκάκι» καταργείται εφόσον ο εργαζόμενος καλύπτει από την εισφορά του μισθού του τα 210 ευρώ της νέας κατώτατης εισφοράς.
Για κάθε παράλληλη δραστηριότητα που θα ασκεί ως μη μισθωτός με το μπλοκάκι, δεν θα καταβάλλει καμία επιπλέον εισφορά από τη στιγμή που ως μισθωτός έχει συνολικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) πάνω από τα 210 ευρώ.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» παραθέτει το παράδειγμα ενός λογιστή που δουλεύει ως μισθωτός με αποδοχές 1.200 ευρώ έχει συνολικές ασφαλιστικές κρατήσεις 325 ευρώ στον κλάδο σύνταξης και περίθαλψης σε ποσοστό 27,10%. Από το 27,10% η εισφορά εργαζομένου που πληρώνει ο ίδιος είναι 9,22% (με 6,67% για σύνταξη και 2,55% για περίθαλψη), ενώ το υπόλοιπο 17,88% είναι η εισφορά υπέρ του εργαζόμενου, την οποία πληρώνει ο εργοδότης (με 13,33% για σύνταξη και 4,55% για την περίθαλψη).
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», πέρα από τα «μπλοκάκια» ετοιμάζονται και αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τα δελτία επαγγελματικής δαπάνης. Βάσει του νέου συστήματος θα απαλλάσσονται από εισφορές όσοι «κόβουν» δελτία επαγγελματικής δαπάνης ύψους έως 3.000 ευρώ τον χρόνο -αντί 10.000 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.