Με «βροχή» πλειστηριασμών φεύγει το 2019

Shutterstock

Μέσα στις επόμενες ημέρες τα «σφυριά» θα χτυπήσουν άλλες 821 φορές, ενώ ως το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί συνολικά 2.764 πλειστηριασμοί. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή.

Αν ανατρέξει κανείς στην ειδική πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα διαπιστώσει ότι από τότε που χτύπησε για πρώτη φορά το… «σφυρί», έχουν προγραμματιστεί 53.144 πλειστηριασμοί. Το νούμερο μοιάζει εντυπωσιακό, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι αντιστρόφως ανάλογα κι αυτό είναι ένα από τα μελανά σημεία της κατά τα άλλα θετικής 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας.

Συμπλέοντας επί της ουσίας με το ΔΝΤ, που διαπίστωσε ότι αν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται, πλέον, χωρίς επεισόδια, στην πραγματικότητα ελάχιστα συμβάλλουν στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, οι Ευρωπαίοι καταγράφουν ακόμα σοβαρές αρρυθμίες στη διαδικασία. Από τους 1.928 πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το 61,5%, δηλαδή οι 1.186 ήταν άγονοι, ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που βρέθηκαν αγοραστές, στο 76% αυτών των περιπτώσεων οι αγοραστές ήταν οι ίδιες οι τράπεζες! Συμπέρασμα; «Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν αποδίδουν ακόμα ως αποτελεσματικό «εργαλείο» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων», σημειώνουν με έμφαση οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα.

Κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, όπου οι βιαιοπραγίες εναντίον συμβολαιογράφων ήταν στην ημερησία διάταξη έως ότου προβλεφθούν βαριές «καμπάνες» στον Ποινικό Κώδικα, οι τεχνοκράτες από τις Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «τρύπες» στο νομικό πλαίσιο, που επιτρέπουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να… ξεγλιστρούν. Αξιοποιώντας τις παρατηρήσεις από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι Ευρωπαίοι εστιάζουν στο ότι παρά τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, παρά τις προσαρμογές στο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μπορούν ακόμα να μπλοκάρουν το… «σφυρί» κυριολεκτικά στο παρά 1’ της διαδικασίας.

Ήδη, ειδική Ομάδα Εργασίας έχει αναλάβει να καταγράψει τις «τρύπες» και την έκταση του προβλήματος, προκειμένου η κυβέρνηση να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, εν όψει της νέας αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Αν και οι Ελληνικές Αρχές παρουσίασαν στους Θεσμούς κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα τον περασμένο μήνα, δεσμεύθηκαν έναντι των Ευρωπαίων ότι θα παρουσιάσουν σύντομα μια πλήρη μελέτη. Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις προκλήσεις της 5ης Αξιολόγησης…

ΣΧΕΤΙΚΑ