Η «φυλή» των εργαζομένων - boomerang

Φωτογραφία: Shutterstock

Τα νέα εργασιακά ήθη γεννούν νέες φυλές εργαζομένων. Καλωσορίσατε στο σύμπαν των «εργαζομένων boomerang». Εγκαταλείψατε την εταιρεία σας γιατί αναζητούσατε μια καλύτερη τύχη; Δεν βρήκατε κάτι καλύτερο και θέλετε να επιστρέψετε; Δεν είστε οι μόνοι.

Για το φαινόμενο των «εργαζομένων boomerang» κάνει λόγο η Monde αναφέροντας πως πρόκειται για τη νέα εργασιακή τάση.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα τα 2/3 των μάνατζερ βλέπουν θετικά την επιστροφή των υπαλλήλων τους που κάποτε παραιτήθηκαν. Θετική είναι και η στάση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα το 40% των εργαζομένων βλέπει με «καλό μάτι» αυτή την πιθανότητα.

Η τάση των «εργαζομένων boomerang» είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει να κάνει με τις γενιές», επισημαίνει η Nathalie Monin, Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της νεοφυούς εταιρείας Whoz.

«Σήμερα οι νέοι δεν διαχειρίζονται την καριέρα τους με γνώμονα τη σύνδεση τους με μια εταιρεία αλλά σύμφωνα με την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και να επιστρέψουν ξανά ιδίως αν αποχώρησαν φιλικά»

Γι’ αυτό και οι «εργαζόμενοι boomerang» είναι συνήθως άνθρωποι που άφησαν τη θέση εργασίας τους για να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, να ξεκινήσουν τη δική τους startup, να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να εργαστούν για ένα διάστημα σε έναν διεθνή οργανισμό σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.

Βάσει των στοιχείων ένας στους δύο εργαζόμενους boomerang επαναπροσλαμβάνεται. Βασικό κριτήριο είναι κατά πόσο ικανοποιημένη ήταν η διεύθυνση στο παρελθόν και το «κίνητρο επιστροφής» του υπαλλήλου, σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο όρος «εργαζόμενοι boomerang» είναι εξαιρετικά διαδεδομένος στη Γαλλία και στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πολλές «λίστες με συμβουλές» για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στην παλιά τους δουλειά.

Πριν από λίγους μήνες το Forbes είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με «τρεις λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επαναπροσλάβετε έναν εργαζόμενο boomerang και δυο λόγους που θα πρέπει να τον αποφύγετε».

Το γεγονός πως ο εργαζόμενος γνωρίζει την δουλειά και είναι πιο παραγωγικός, ενώ ταυτόχρονα φέρνει στην εταιρεία νέο αέρα από την τελευταία του εργασιακή εμπειρία προσμετρείται στα επιχειρήματα υπέρ της επαναπρόσληψης του. Η προσωπικότητα του και το «έλλειμμα αφοσίωσης» στην εταιρεία είναι ανάμεσα στις αιτίες απόρριψης του.

Η απόφαση εξαρτάται προφανώς από το προφίλ του εργοδότη. Συμπέρασμα;

Όσο οι «εργασιακές πραγματικότητες» αναδιαμορφώνονται μέσα στο χρόνο και στο χώρο, θα δημιουργούνται πάντα νέες «φυλές εργαζομένων» και ενδεχομένως και νέες φυλές εργοδοτών...

ΣΧΕΤΙΚΑ