Παράθυρο υπαγωγής και φετινών οφειλών στη νέα πάγια ρύθμιση!

Φωτο: Shutterstock

Δύο απλές φράσεις, δύο απλές λεξούλες, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά και αυτό φάνηκε γι’ ακόμα μια φορά σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο.

Ας δούμε κατ’ αρχάς, τι όριζε το άρθρο για τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται για οφειλές που βεβαιώνονται στις Δ.Ο.Υ., τα ελεγκτικά κέντρα και τα τελωνεία μετά την 1.1.2020». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όλες οι φετινές οφειλές θα πρέπει να ρυθμιστούν με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση, δηλαδή ως 12 δόσεις ή 24 αν πρόκειται για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ας δούμε τώρα, τι ορίζει το ίδιο άρθρο, όπως έχει διατυπωθεί στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή: «Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1.11.2019 ήταν σε ισχύ.» Πώς μεταφράζεται η νέα διατύπωση; Ότι μπορούν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση- η οποία ενεργοποιείται την Πρωτοχρονιά- ακόμα και παλαιότερες οφειλές, στην πραγματικότητα οι φετινές, αρκεί να μην έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση ως την 1η Νοεμβρίου!

Αναλύοντας τη βελτίωση που έγινε, μπορεί να πει κανείς εύκολα, ότι το υπουργείο Οικονομικών αφουγκράστηκε τον προβληματισμό και τα παράπονα όσων υποστήριξαν ότι είναι άδικο και στρεβλό να χάσει κανείς τη δυνατότητα των 24 διευκολύνσεων, επειδή άφησε απλήρωτο π.χ. το φετινό φόρο εισοδήματος και να πρέπει να εξοφλήσει σε 12 δόσεις, όταν ένας άλλος φορολογούμενος, για ανάλογη οφειλή που θα δημιουργηθεί σε λιγότερους από δύο μήνες, θα έχει την ευχέρεια διπλάσιου χρόνου αποπληρωμής. Παραμένει, ωστόσο, άλυτος ο Γόρδιος Δεσμός για όσους έχουν υπαχθεί στις 120 δόσεις.

Ως γνωστόν, στην αποκαλούμενη «ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας» μπορούσαν να υπαχθούν χρέη ως 31/12/2018. Ωστόσο, μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να τη διατηρήσει κανείς «ζωντανή» αυτή τη ρύθμιση, είναι να πληρώσει ή να ρυθμίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις, δηλαδή τις οφειλές του 2019 και μάλιστα εντός διμήνου από την γέννηση τους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όποιος έχει μπει στις 120 δόσεις, δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει την ενεργοποίηση της νέας πάγιας ρύθμισης, για να εξοφλήσει φετινές οφειλές, καθώς έως τότε θα έχει χάσει και τις 120 δόσεις.

Εν αναμονή των τελικών νομοτεχνικών διορθώσεων και βελτιώσεων που θα γίνουν αλλά και των Αποφάσεων κι Εγκυκλίων που θα χρειαστεί να υπογραφούν, υπενθυμίζεται ότι η νέα πάγια ρύθμιση ΔΕΝ προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για όσους «σπάσουν» τις οφειλές τους ως και σε 24 δόσεις. Τα κριτήρια- ανάλογα με αυτά στις 120 δόσεις- ενεργοποιούνται εφόσον η οφειλή «απλώσει» σε 48 δόσεις. Από την άλλη μεριά, το επιτόκιο προσαυξήσεων διαμορφώνεται σε κάτι λιγότερο από 5% για ρυθμίσεις ως 12 δόσεις, ενώ ανεβαίνει στο 6,2% εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί σε παραπάνω δόσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ