Υπερδιπλάσιο του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα

NEWSROOM
Υπερδιπλάσιο του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα
Shutterstock

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,755 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2019 σημειώνοντας σημαντική υπέρβαση από τον στόχο των 2,314 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνουν θετική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σήμερα ότι με βάση τα οριστικά στοιχεία για την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο που θα είναι διαθέσιμα την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Την Πέμπτη, εξάλλου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020 στον οποίο η πρόβλεψη για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 θα είναι συγκρατημένη, αν και ελαφρώς υψηλότερη (λόγω αποθεματικού) από την αντίστοιχη του προσχεδίου του προϋπολογισμού που ήταν 346 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, μέρος του δημοσιονομικού χώρου αναμένεται να διατεθεί για την εξόφληση οφειλών του κράτους προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ενώ θα προβλέπονται και επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις από τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5% που έχει ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη προβλεφθεί η πληρωμή 200 εκατ. ευρώ για οφειλές ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ, ενώ θα πρέπει να κρατηθεί ως «μαξιλάρι»- όπως συμβαίνει κάθε χρόνο- για έκτακτες πληρωμές, ένα κονδύλι 100- 150 εκατ. ευρώ. Κάπως έτσι προκύπτει ο διαθέσιμος χώρος των 350- 400 εκατ. ευρώ για έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες, με την πρόθεση της κυβέρνησης- όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης- να είναι η στοχευμένη ενίσχυση και όχι η διάχυση του εφάπαξ επιδόματος σε περισσότερους.

Αν το επίδομα αυτό διατεθεί αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα φτάσει στα 1.500 ευρώ. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μεγάλο μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος διατέθηκε την περασμένη Άνοιξη για την προεκλογική καταβολή της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης», ενώ έχουν «τρέξει» οι μειώσεις ΦΠΑ σε αγαθά, όπως επίσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού». Σύμφωνα με τον κ. Σκυκαλάκη τα φορολογικά έσοδα κυμάνθηκαν λίγο υψηλότερα, αλλά η πρόσθετη αύξηση αντιστοιχήθηκε από υστέρηση εσόδων στο ΠΔΕ. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού κινούνται επίσης χαμηλότερα στο 10μηνο, ως επί το πλείστον -φαινόμενο που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους- λόγω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο 10μηνο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν υπέρβαση 1,666 δισ. ευρώ, οι επιστροφές εσόδων 358 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες παρουσιάζουν υστέρηση 2,152 δισ. ευρώ (υστέρηση 366 εκατ. από τις μειωμένες δαπάνες τόκων και 811 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση του ΠΔΕ), ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καταγράφουν υστέρηση 856 εκατ. ευρώ.

Στο ΓΛΚ συνεχίζουν εν τω μεταξύ το «χτένισμα» των φορέων για προσφυγικές δαπάνες, οι οποίες δεν καταγράφηκαν ως τέτοιες, άρα δεν αφαιρέθηκαν από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως η Ελλάδα έχει αυτό το δικαίωμα. Ως τώρα έχει διαπιστωθεί σε πάνω από τα μισά νοσοκομεία δεν μετρούσαν αυτές οι δαπάνες, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός με πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η «οροφή» για τέτοιες δαπάνες , που δεν επιβαρύνουν το πλεόνασμα, φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι πρόκειται για 85.000 ΑΜΚΑ ανθρώπων που έχουν αιτηθεί ασύλου.

Το «χτένισμα» συνεχίζεται στο πεδίο της Παιδείας και των ΟΤΑ για τον εντοπισμό τέτοιων δαπανών, ενώ εκτιμάται ότι η Κομισιόν θα εγκρίνει για την Ελλάδα κονδύλι 340 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό, όσον αφορά στο 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ