Συμφωνία με την Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου
Θετικό φαίνεται να είναι το κλίμα ενόψει της 4ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Αξιολόγησης της Κομισιόν που αναμένεται εντός της εβδομάδας, η οποία συνοδεύεται κι από την επιστροφή περίπου 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος. Αυτό φέρεται να δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος πριν τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης.
Εκτός από τον αστερίσκο, που είχε βάλει ο υπουργός Οικονομικών μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη, αναφορικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση και γενικά για το πακέτο της ενέργειας- το οποίο πάντα έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας- φαίνεται ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το σχέδιο που επεξεργάζονται οι Έλληνες τεχνοκράτες σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Το σχέδιο αυτό δεν εξαντλείται σε χρονοδιαγράμματα για τη μείωση του αποθέματος αυτών των χρεών, που παραμένουν στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ εδώ και μήνες, αλλά προβλέπει ένα μηχανισμό, ο οποίος αφενός θα ελέγχει την ομαλή ροή των πληρωμών από το ΓΛΚ στους φορείς κι από εκεί στους ιδιώτες αφετέρου θα «φρενάρει» τη δημιουργία νέων οφειλών, που είναι, άλλωστε, η ρίζα του κακού. Όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι Ευρωπαίοι έχουν ενημερωθεί γι’ αυτόν το μηχανισμό και δεν έχουν εγείρει ενστάσεις.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, η Εκθεση Φθινοπωρινών Προβλέψεων της Κομισιόν και τυπικά επισφράγισε τη συμφωνία για επίτευξη των στόχων όχι μόνο για φέτος, αλλά και για την επόμενη διετία, που ήταν το ζητούμενο. Αν και οι Βρυξέλλες είχαν βάλει έναν αστερίσκο στο κονδύλι που θέλει να διαθέσει η κυβέρνηση για ένα έκτακτο κοινωνικό επίδομα, από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι θα κινηθούν με ασφάλεια, εντός του δημοσιονομικού χώρου των περίπου 600 εκατ. Ευρώ που δείχνει να διαμορφώνεται. Όσον αφορά στο 2020, το φορολογικό νομοσχέδιο, που οδεύει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, δεν πρόκειται να διαταράξει τις ισορροπίες ελαφρύνσεων- αντίμετρων, καθώς οι βελτιώσεις που θα γίνουν σε επιμέρους διατάξεις (π.χ. στη βάση υπολογισμού για το όριο του 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών), δεν θα αυξήσουν το κόστος.
Σημειωτέον ότι αν και η Εκθεση του Αρθρου 4 του ΔΝΤ, που πέρασε χθες από το Δ.Σ. του, προβλέπει πλεόνασμα μόλις 2,6% το 2020 και 2,5% το 2021, οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπόψιν αυτές τις εκτιμήσεις, παραπέμποντας σε ανάλογα υπερσυντηρητικές προβλέψεις του Ταμείου στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες έπεσαν έξω.
Οσον αφορά στο ζήτημα των τραπεζών, πέρα από το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή», που θα πάει για γνωμοδότηση στην ΕΚΤ ευθύς μόλις κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες, οι Θεσμοί περιμένουν στοιχεία και διευκρινίσεις αφενός για το πώς θα μειωθεί ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, αφετέρου για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα των τραπεζών θα απασχολήσει και πέραν της Εκθεσης της Κομισιόν, καθώς από το στοίχημα των «κόκκινων» δανείων θα κριθεί η ταχεία επιστροφή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα και ακολούθως η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εν μέσω stress tests αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή στο συνέδριο των Δελφών στις αρχές Μαρτίου, ενώ είναι πολύ πιθανόν να δώσει το παρών και η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ και πρώην ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ.