Δίμηνο - «φωτιά» με ελέγχους μέρα και νύχτα

Φώτο: Shutterstock

Όταν η φοροδιαφυγή αποκτά χαρακτηριστικά Hi Tech, τότε είναι προφανές ότι και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα “εργαλεία” και τις μεθόδους τους, αλλιώς θα χαθεί η μπάλα. Η αποκάλυψη του νέου κυκλώματος, που όχι απλώς παραποιούσε το λογισμικό των ταμειακών μηχανών αλλά έσβηνε και τα ηλεκτρονικά ίχνη της απάτης, δείχνει ότι οι Διωκτικές Αρχές δεν θεωρούνται, πλέον, χαμένες από χέρι.

Το βάρος των ελέγχων... υψηλής τεχνολογίας πέφτει στις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες πριν κλείσει το έτος έχουν υπερκαλύψει στόχους του Επιχειρησιακού Σχεδίου. Συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρώσει 103 έρευνες για απάτες στο ΦΠΑ, άλλες 340 έρευνες με διάφορα αντικείμενα, καθώς και 17.062 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους με ποσοστά παραβατικότητας 62%, δείγμα της ορθής προετοιμασίας και του εντοπισμού των εστιών φοροδιαφυγής. Όσον αφορά στον εντοπισμό διαφυγόντων εσόδων, με τη συμπλήρωση του 9μήνου άγγιξαν τα 100 εκατ. ευρώ.

Αναμφίβολα, η πρόκληση για τις ΥΕΔΔΕ εξαρχής ήταν οι 500 ειδικοί έλεγχοι, μεταξύ άλλων για τον εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών εσόδων. Ακριβώς στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, οι Ράμπο της Υπηρεσίας ξετρύπωσαν το κύκλωμα που είχε “σπείρει” τα “πονηρά” λογισμικά σε 100 επιχειρήσεις ανά την Επικράτεια. Και μπορεί η αρχή να έγινε σε εστιατόριο, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πελατολόγιο της εταιρίας, που είχε δημιουργήσει το παράνομο λογισμικό, συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Το γεγονός, δε, ότι συνεργάστηκαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, οι ΥΕΔΔΕ με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, δείχνει ότι η... Hi Tech παραβατικότητα παύει να είναι αντικείμενο μιας και μόνο Υπηρεσίας.

Έμπειρα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης αναφέρουν ότι το κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται οι 100 επιχειρήσεις, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς τέτοιου είδους λογισμικά κάνουν θραύση. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο το εν λόγω κύκλωμα να είναι παρακλάδι ή συνέχεια αντίστοιχου κυκλώματος, που είχε αποκαλυφθεί προ ετών. Και δεν πρόκειται μόνο για επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης, που βρίσκονται σε γνωστά στέκια (π.χ. στην παραλιακή), οι οποίες μπαίνουν στο μικροσκόπιο, αλλά δεκάδες άλλες. Η εμπειρία δείχνει, άλλωστε, ότι όταν αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι, δηλαδή να ερευνώνται οι εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται σε τέτοιου είδους πελατολόγια, προκαλείται ένα ντόμινο αποκαλύψεων.

Ενδεικτικό της πρόθεσης της ΑΑΔΕ να σφίξει τον κλοιό, είναι η έγκριση ειδικού κονδυλίου για υπερωρίες, νυχτερινά και Κυριακάτικα ως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, 48.738 ευρώ θα καλύψουν απογευματινές υπερωρίες 343 στελεχών της επιτελικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού και των ΥΕΔΔΕ, ενώ άλλα 64.303 ευρώ θα καλύψουν νυχτερινές υπερωρίες, Κυριακάτικα και αργίες για 231 Ράμπο της ΑΑΔΕ, που θα συντονίσουν και θα πραγματοποιήσουν ελέγχους ως τις 31 Δεκεμβρίου.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ