Νέα έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες
Ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποίησαν νέα έφοδο σήμερα στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές έφτασαν στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών στις 9 το πρωί. Ο έλεγχος ξεκίνησε άμεσα και αφορούσε τα κατώτερα στελέχη.
Την Πέμπτη, περισσότερα από 100 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποίησαν ελέγχους στα γραφεία των διοικήσεων των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank. Attica Bank καθώς και στα γραφεία της ΕΕΤ για ζητήματα που σχετίζονται με τις χρεώσεις και προμήθειες που έχουν ανακοινωθεί από μέρους των τραπεζών. Στη διάρκεια των ελέγχων, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αντιγραφή δεδομένων από σκληρούς δίσκους, ενώ ζητήθηκαν έγγραφα, αλληλογραφία κλπ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές δόθηκαν στα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν.
Πρόσφατα οι τράπεζες ανακοίνωσαν πάγωμα ορισμένων από τις χρεώσεις που είχαν ανακοινώσει, με τις βασικότερες να σχετίζονται με συναλλαγές από ΑΤΜ, μετά και από ευρεία συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί για το ζήτημα αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στον ΣΚΑΪ 100.3 και τον δημοσιογράφο 'Αρη Πορτοσάλτε, αναφερόμενος στο ζήτημα είπε ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει καμία εμπλοκή στην έφοδο, που αποφασίστηκε από την ανεξάρτητη, βάσει του Συντάγματος, Επιτροπή Ανταγωνισμού».
« Συνεπώς, δεν πρόκειται για πολιτική εμπλοκή αλλά για θεσμική λειτουργία του κράτους, όπως άλλωστε έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και σε άλλους κλάδους, για παράδειγμα το 2012 στους κατασκευαστές. Ενδεχομένως, κάποιους να ξενίζει και σε κάποιους άλλους να αρέσει. Εφ' όσον το κοινό αίσθημα, όπως εκφράζεται και από τις καταγγελίες πολιτών στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τα μέσα ενημέρωσης και προφανώς και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντέλλεται από το Σύνταγμα να το διερευνήσει. 'Αρα, εφ' όσον η έρευνα έγινε στα πλαίσια του Νόμου, καλώς η Επιτροπή έκανε την δουλειά της. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κρίνει αν, πότε και πού θα κάνουν έφοδο», πρόσθεσε.
Σκωπτικά σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εφόδους που πραγματοποίησε χθες και σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες, προκειμένου να ελέγξει εάν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές σχετικά με τις χρεώσεις στις συναλλαγές. Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια, αντιπαραβάλλοντας τη διάταξη στου Ποινικούς Κώδικες για τα τραπεζικά στελέχη.
«Όσα επικοινωνιακά σόου και να στήσει η κυβέρνηση, όσες εφόδους και να κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να αποκρύψει ότι ψηφίζει στη Βουλή ασυλία για τους τραπεζίτες την ίδια στιγμή που οι τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν υπέρογκες και απαράδεκτες χρεώσεις στους καταναλωτές», υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της.
«Οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι με τη σκανδαλώδη διάταξη στους Ποινικούς Κώδικες, ο κ. Μητσοτάκης κάνει δώρο αναδρομική ασυλία στους τραπεζίτες για θαλασσοδάνεια και βάζει στο αρχείο δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς, μεταξύ των οποίων τα δάνεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για τα οποία είναι υπόλογοι και τραπεζίτες αλλά και στελέχη κομμάτων».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι έλεγχοι ήταν προσχεδιασμένοι, εδώ και πολλές εβδομάδες, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας καθώς και σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών, στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωση, οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών.
Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί- ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.