Στα ίδια επίπεδα η φορολογική συμμόρφωση
Μετρώντας αντίστροφα για τη δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη πορεία εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεων από φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις, δείχνουν ότι είναι πολύ ανηφορικός ακόμα ο δρόμος για την... αυτοσυμμόρφωση.
Την προηγούμενη τριετία, των ακόμα υψηλότερων φορολογικών επιβαρύνσεων, το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο λίγο πιο πάνω από το 80%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στους φόρους των φυσικών προσώπων (γύρω στο 68%) εξ ου και η ανάγκη για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξόφληση απλήρωτων φόρων, οι οποίοι στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 86,4 δισ ευρώ, τουλάχιστον τα εισπράξιμα.
Η τάση των 9 πρώτων μηνών του 2019 δείχνει ότι τα ποσοστά συμμόρφωσης δεν διαφοροποιούνται κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είτε από... συνήθεια είτε από ανάγκη, δημιουργείται μια νέα γενιά χρεών. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι μέσα στο Σεπτέμβριο περίπου 500 χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πέρα από το... μαστίγιο, δηλαδή τους ελέγχους, τις “καμπάνες” και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, καθίσταται επιτακτική η γενναία μείωση των φορολογικών βαρών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Έως ότου αποδώσει καρπούς το “πακέτο” των ελαφρύνσεων, που έχει εξαγγελθεί, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει κατ’ αρχάς ο ΕΝΦΙΑ. Βασικό στοιχείο της μείωσης του κατά 22% ήταν η εκτιμώμενη αύξηση της εισπραξιμότητας του, κοινώς ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πιο εύκολα το φετινό φόρο, αν αυτός είναι μικρότερος από πέρσι. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν κρίνονται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, καθώς ο δείκτης συμμόρφωσης έμεινε κολλημένος κάτω από το 75%, δηλαδή όσο τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να επιβεβαιώνεται επί του παρόντος η προσδοκία ότι μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει το 80%.
Δεύτερο στοίχημα είναι η συμμόρφωση των υπόχρεων απόδοσης ΦΠΑ. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου είναι ελαφρώς καλύτερα από αυτά των προηγούμενων ετών, καθώς καταγράφεται συμμόρφωση σχεδόν στο 86%, δηλαδή 2-3 μονάδες υψηλότερα. Παρά ταύτα, η “τρύπα” δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα. Το 2018 οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ απείχαν περί τα 2 δισ ευρώ από τα οφειλόμενα, ενώ το φετινό Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση κατά 6% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ.
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι και το ίδιο το Κράτος δεν είναι ιδιαιτέρως συνεπές με τις υποχρεώσεις του. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων- με ή χωρίς Ατομικό Φύλλο Εκκαθάρισης- ανήλθαν στα 983 εκατ. Ευρώ, καταγράφοντας έτσι αύξηση 276 εκατ. Ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους.