Σιωπηρό... by pass στο Μεσοπρόθεσμο του 2019
Την περασμένη Άνοιξη, το υπουργείο Οικονομικών όφειλε να στείλει στις Βρυξέλλες το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2020- 2023, ωστόσο αυτό δεν συνέβη, καθώς... χάθηκε στη δίνη της προεκλογικής περιόδου και του “πυρετού” των παροχών. Αυτός ήταν ένας από τους πολλούς πονοκεφάλους του Χρ. Σταϊκούρα, αλλά τα νέα από το... μέτωπο είναι μάλλον αισιόδοξα.
Πριν καν ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τον Προϋπολογισμό του 2020, υπήρχε προβληματισμός στην οδό Νίκης για το αν οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν από το υπουργείο Οικονομικών να εκπληρώσει την εκκρεμότητα του Μεσοπρόθεσμου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να ανοίξει πρόωρα τα χαρτιά της για την επόμενη 3ετία, χωρίς να έχουν “τρέξει” οι θετικές εξελίξεις που αναμένονται στο πρώτο μισό του 2020 κι ως εκ τούτου αυτό το σενάριο δεν ήταν ευπρόσδεκτο. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι αν οι Ευρωπαίοι ζητούσαν κάτι τέτοιο, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητούσε να παρακαμφθεί η σχετική υποχρέωση, όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν και να υποβάλει κατ’ ευθείαν το Μάιο του 2020 το νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2021- 2024. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η μάλλον περιττή διαπραγμάτευση, δεν θα χρειαστεί.
“Δεν συζητήθηκε ποτέ”, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, απαντώντας στο ερώτημα για το... ξεχασμένο Μεσοπρόθεσμο και κάπως έτσι φαίνεται ότι σιωπηρά πάμε για το επόμενο Μεσοπρόθεσμο, όπως δηλαδή εξυπηρετεί τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου. Στη χειρότερη περίπτωση, μια τέτοια ανεπιθύμητη συζήτηση θα γίνει μετά το Δεκέμβριο, δηλαδή αφού θα έχει δημοσιοποιηθεί η 4η Έκθεση Αξιολόγησης κι αφού θα έχει δρομολογηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των κερδών του Ευρωσυστήματος αλλά και η αλλαγή χρήσης τους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο σχεδιασμός της βήμα- βήμα διεκδίκησης χαμηλότερων πλεονασμάτων, που θα στηρίζεται στη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, δεν θα θιγεί.
Ήδη, στο οικονομικό επιτελείο- και όχι μόνο- τρίβουν τα χέρια τους με την εντυπωσιακή εικόνα των ελληνικών ομολόγων, καθώς μέρα με τη μέρα ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, περί δραστικής μείωσης του κόστους δανεισμού, η οποία επιβάλλει τη ριζική αναθεώρηση όλων των παραδοχών για τη βιωσιμότητα του Χρέους, άρα και των πλεονασμάτων. Το ελληνικό 10ετές κινήθηκε χθες στα όρια του 1,18% και η σύγκριση κατ’ αρχάς με τη γειτονική Ιταλία είναι εντυπωσιακή. Στην αυγή του 2019, η “ψαλίδα” με το ιταλικό 10ετές βρισκόταν στο 1,55%, ενώ τώρα βρίσκεται στο... 0,10%!
Φυσικά το βαρόμετρο είναι το γερμανικό 10ετές. Είναι αυτό που κοιτάνε οι αναλυτές. Τι δείχνει η σύγκριση; Στις 31/12 του 2018 η “ψαλίδα” ήταν ανοικτή στις 4,24 ποσοστιαίες μονάδες, αφού το ελληνικό 10ετές “έπαιζε” στο 4,4%. Που βρίσκεται σήμερα στο spread; Στο 1,538%!!!
Κι αν το στοίχημα των επιτοκίων μοιάζει κερδισμένο, η μάχη του ΑΕΠ- που είναι η άλλη βασική παραδοχή της Ανάλυσης Βιωσιμότητας- θα είναι σίγουρα πιο δύσκολη. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει τον πήχη πολύ πιο ψηλά απ’ όλους τους Οργανισμούς και τους αναλυτές, ποντάροντας στην ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης κατά 0,5-0,6% από το “πακέτο” των φοροελαφρύνσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις, που δημοσιοποιούνται μεθαύριο, θα εμφανιστεί πιο συντηρητική, ωστόσο όπως λένε από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, εάν οι πρώτες μήνες του 2020 δείξουν άλλη τάση, τότε θα πρέπει να αναμένεται αναθεώρηση αυτών των προβλέψεων προς τα πάνω.