Επιδόματα με διαδικασίες – εξπρές φέρνει νέα κυβερνητική ρύθμιση
Ενα νέο σύστημα για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων, με το οποίο θα μπει «φρένο» στη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις, ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το νέο σύστημα χορήγησης επιδομάτων σχεδιάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προβλέπει την ενεργοποίηση του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.
Μέσω αυτού του συστήματος, θα διασυνδεθούν οι υπηρεσίες στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι -για λήψη επιδομάτων- υποβάλλουν φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα στοιχεία, ούτως ώστε να μη χρειάζεται να προσκομίζουν κανένα περαιτέρω δικαιολογητικό.
Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», αποτελεί τη βασική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, διαφυλάσσοντας τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
Η ενεργοποίησή του -και στο σκέλος των επιδομάτων- σημαίνει ότι δημιουργείται ένα κανάλι, μέσω του οποίου κάθε δημόσια υπηρεσία θα μπορεί να λαμβάνει δεδομένα που αφορούν τα στοιχεία ενός πολίτη από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο πολίτης να τα προσκομίζει.
Ετσι, η Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) μετατρέπεται σε κόμβο συλλογής και αξιοποίησης όλων των αιτημάτων ανταλλαγής δεδομένων και διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των δημοσίων φορέων.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος», η δρομολογούμενη παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας μπορεί να κάνει ευκολότερη τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων ξεπερνώντας τον… ύφαλο της γραφειοκρατίας.
Το νέο σύστημα θα έχει άμεση εφαρμογή και σε επιμέρους διευκολύνσεις όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το οποίο παρέχει μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.
«Με την υποβολή της αίτησης, εξετάζεται π.χ. το ετήσιο εισόδημα του αιτούντος, αν έχει κάρτα ανεργίας, η δήλωση οικογενειακής κατάστασης κ.λπ. Τώρα οι αρμόδιοι φορείς θα συνδέονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και δεν θα χρειάζεται καν να στέλνει ο ένας στον άλλον τα στοιχεία του πολίτη, αλλά μόνο την πληροφορία αν είναι δικαιούχος. Δεν θα αποστέλλεται για παράδειγμα το εισόδημά του, αλλά θα δίνεται μια θετική ή αρνητική απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία στο αν είναι δικαιούχος της έκπτωσης, με βάση το εισόδημά του», εξηγεί η ίδια πηγή, στον «Ε.Τ.».
Η κυβέρνηση φαίνεται πως αποσκοπεί το να παρέχονται όλα τα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα στέγασης, επίδομα παιδιού Α21, κοινωνικό μέρισμα, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν ευκολότερα και ταχύτερα να μαθαίνουν αν είναι δικαιούχοι ενός κοινωνικού επιδόματος ή αν δικαιούνται μια υπηρεσία χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών, καθώς οι απαιτούμενες πληροφορίες θα αντλούνται αυτόματα μεταξύ των αρμόδιων φορέων.
Στόχος του υπουργείου είναι η παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά, ωστόσο απαιτείται η υπογραφή και η δημοσίευση στο ΦΕΚ μιας σειράς υπουργικών αποφάσεων.