Επενδύσεις 600 εκατ. δρομολογεί η ΕΥΔΑΠ έως το 2022

Έργα που αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία αφορούν κυρίως στην κατασκευή κέντρων επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) και δικτύων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική δρομολογεί η ΕΥΔΑΠ την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με τα δύο εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, το διευθύνοντα σύμβουλο, Χάρη Σαχίνη και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Αναστάσιο Τόσιο, η βασική προτεραιότητα της ΕΥΔΑΠ αφορά στην κατασκευή τριών ΚΕΛ σε Αρτέμιδα, Μαραθώνα και στην περιοχή του Σαρωνικού.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2015 για την έλλειψη αποχέτευσης στις περιοχές της Ραφήνας, της Αρτέμιδας, της Νέας Μάκρης, του Κορωπίου και του Μαρκοπούλου, επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αυξάνεται κατά 3,6 εκατ. ευρώ στο τέλος κάθε εξαμήνου.

Όπως τόνισε ο κ. Σαχίνης, το Δημόσιο έχει ήδη καταβάλλει 23,5 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα και θα συνεχίσει να πληρώνει μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα.

Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΥΔΑΠ προβλέπει την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης, μήκους περίπου 900 χιλιομέτρων, τα οποία θα εξυπηρετούν περισσότερους από 250.000 κατοίκους στην Ανατολική Αττική.

Εκτός από την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στα Γλυκά Νερά και την Παιανία που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζεται να δημοπρατήσει το μεγαλύτερο έργο των επόμενων ετών, την κατασκευή ΚΕΛ και δικτύου αποχέτευσης για τη Ραφήνα, το Πικέρμι, τα Σπάτα και την Αρτέμιδα.

Οι τέσσερις εργολαβίες που συνθέτουν το έργο, έχουν προϋπολογισμό πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό 90% από ευρωπαϊκούς πόρους.

Η υλοποίηση του έργου έχει καθυστερήσει σημαντικά δεδομένου πως οι περιβαλλοντικές μελέτες εγκρίθηκαν πριν από περίπου 15 χρόνια. Ωστόσο, αρκετοί δήμοι της περιοχής αποφάσισαν να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά του έργου.

Το ΚΕΛ που θα κατασκευαστεί στην Αρτέμιδα θα εξυπηρετεί 135.000 κατοίκους των όμορων περιοχών. Το κέντρο θα ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία που θα επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση του νερού για άρδευση, βιομηχανική και αστική χρήση, όπως τον καθαρισμό δρόμων και κοινόχρηστων χώρων.

Η διοίκηση της επιχείρησης επιθυμεί να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία για το έργο έως το τέλος του 2020, ενώ τον ίδιο στόχο έχει θέσει και για τη δεύτερη μεγαλύτερη παρέμβαση που σχεδιάζει, την κατασκευή ΚΕΛ και αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή του Μαραθώνα. Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ και θα καλύπτει τις ανάγκες 54.000 κατοίκων της περιοχής.

Ένα από τα βασικά έργα που προωθεί η ΕΥΔΑΠ αφορά και στην κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Παλλήνη, μήκους 180 χιλιομέτρων. Ωστόσο ο διαγωνισμός για το έργο ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σε τέλμα, δεδομένου ότι ο δεύτερος μειοδότης, η Intrakat, έχει προσφύγει κατά της απόφασης της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να κηρύξει προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία ΑΚΤΩΡ.

Η Intrakat υποστηρίζει ότι η ΑΚΤΩΡ θα έπρεπε να έχει δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ), το οποίο είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν όλοι οι υποψήφιοι σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, ότι συμμετείχε στο παρελθόν σε πρακτικές στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Το ΕΕΕΠ αποτελεί κανονισμό της ΕΕ και πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την καταλληλότητα επιχειρήσεων για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Σύμφωνα με τα δύο εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, η επιχείρηση έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και τις επόμενες ημέρες αναμένει την απάντηση της Αρχής. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης, δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός να ακυρωθεί και να δημοπρατηθεί ξανά το έργο.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ προβλέπει την κατασκευή ΚΕΛ και στην περιοχή του Σαρωνικού, ωστόσο πρόκειται για εγχείρημα που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Το έργο με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να καθυστερήσει δεδομένου πως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι μελέτες και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τη χωροθέτηση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός και για την ανάδειξη αναδόχου για τη διαχείριση του ΚΕΛ Ψυτάλλειας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο που λειτουργεί η ΕΥΔΑΠ και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης ανέρχεται σε 280 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στη διαχείριση του ΚΕΛ για τα επόμενα τέσσερα έτη.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, τρία σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα οποία αποτελούνται από τις εξής εταιρείες:

ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ

ΙNTRAKAT – ΤΕΡΝΑ – SUEZ INTERNATIONAL

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είναι σε επικοινωνία με τη Lamda Development, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή. Σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχουν ήδη διεξαχθεί συνομιλίες προκειμένου να συνεργαστούν οι δύο εταιρείες για την κατασκευή ΚΕΛ μέσω του οποίου θα γίνεται η άρδευση για τους χώρους πρασίνου της επένδυσης.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ τα έργα θα δημοπρατηθούν από τη Lamda Development και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν και στο ενδεχόμενο σύνδεσης του δικτύου που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό με τις υποδομές της ΕΥΔΑΠ.

Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μέρος των αποθεματικών της, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, για να χρηματοδοτήσει την αντικατάσταση των παλιών δικτύων, την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών και την προμήθεια τεχνολογίας για την παρακολούθηση των συστημάτων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ