Συναγερμός για τη ρύθμιση της α΄ κατοικίας

Ανακαινίζω - Ενοικιάζω, νέα τροποποίηση του προγράμματος / Φωτογραφία: Shutterstock

Η γραφειοκρατία στην πρώτη φάση των αιτήσεων υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας για την κύρια κατοικία, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εγγυημένο “κούρεμα” δανείων, φαίνεται ότι αποτελούν το βασικό ανασταλτικό παράγοντα για χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που προτιμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο νόμο Κατσέλη.

Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, μετά τη ραστώνη του καλοκαιριού, δείχνουν ότι οι αιτήσεις που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας μόλις και μετά βίας αυξάνονται κατά περίπου 2.000 ανά 7ήμερο, με αποτέλεσμα ενώ έχουμε φτάσει στα μέσα Οκτωβρίου να βρίσκονται σε αυτό το προκαταρκτικό στάδιο μόλις 26.197 δανειολήπτες, ενώ άλλοι περίπου 12.000 έχουν απλώς συναινέσει στην άρση τραπεζικού- φορολογικού απορρήτου, χωρίς καν να έχουν εκκινήσει τη διαδικασία.

Αρμόδιες πηγές εκφράζουν σχετική ικανοποίηση από αυτόν τον αριθμό, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση για 150.000 ωφελούμενους από το πλαίσιο προστασίας είναι το “ταβάνι” και όχι ο στόχος. Στην πλευρά των τραπεζών υπάρχει, πάντως, προβληματισμός και μάλιστα διπλός, Από τη μια, είναι προφανές πως όταν πέσει η αυλαία της ρύθμισης, θα πρέπει οι πλειστηριασμοί να ενταθούν κι αυτό είναι κάτι που απασχολεί και την κυβέρνηση, λόγω του προφανούς πολιτικού κόστους. Από την άλλη, διαπιστώνουν ότι συνεχίζεται και μάλιστα έντονα η ροή αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες φαίνεται ότι θέλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια ευνοϊκότερης ρύθμισης ή και “κουρέματος” των δανείων τους.

Οι υπηρεσίες που παρακολουθούν τη ροή αιτήσεων στην πλατφόρμα για την α’ κατοικία φαίνεται, πάντως, ότι προβληματίζονται από μια άλλη παράμετρο: τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των αιτήσεων που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και των μόλις 140 που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες. Πού έγκειται το πρόβλημα; Στην “κρυφή” γραφειοκρατία κι εδώ ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει μια ακόμα παρέμβαση.

Το πρώτο πρόβλημα είχε εντοπιστεί στα πιστοποιητικά βαρών, που έπρεπε να πάρουν οι δανειολήπτες από τα Υποθηκοφυλακεία, κάτι που αποδείχθηκε σχεδόν αδύνατο. Το πρόβλημα λύθηκε μετά την κατάργηση του σχετικού πιστοποιητικού, τουλάχιστον ως υποχρέωση των πολιτών. Δυστυχώς, υπάρχουν όμως και άλλα έγγραφα, που απαιτούν χρόνο και χρήμα, αποθαρρύνοντας τους δανειολήπτες και καθυστερώντας τη διαδικασία. Για παράδειγμα, περίπου 5.000 από τους πολίτες που βρίσκονται στο προκαταρκτικό στάδιο των αιτήσεων έχουν “κολλήσει” στην αναζήτηση του ΑΑΓΗΣ, που αφορά στον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που πρέπει να αναζητήσουν και να “φορτώσουν” το Φύλλο Υπολογισμού Κινητών Αξιών (π.χ. για το αυτοκίνητο τους), ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπολογιστεί η συνολική αξία της περιουσίας όσων αιτούνται ρύθμισης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εισηγηθεί την κατάργηση και αυτών των εγγράφων και την αντικατάσταση τους από μια υπεύθυνη δήλωση των δανειοληπτών, μεταφέροντας το βάρος της αναζήτησης τους στις τράπεζες. Όλα αυτά τα ποιοτικά δεδομένα από την πορεία της ρύθμισης, που στοιχειοθετούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στη διαδικασία, θα ενσωματωθούν σε ένα φάκελο και θα τεθούν υπόψιν των Θεσμών, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αρνητική αντίδραση στην επιδιωκόμενη νέα απλοποίηση του πλαισίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ