Τρεις προειδοποιήσεις Μοσκοβισί για το δημοσιονομικό κενό

NEWSROOM
Τρεις προειδοποιήσεις Μοσκοβισί για το δημοσιονομικό κενό
AP Images

Την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για τον Προϋπολογισμό του 2020 επιβεβαίωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, πριν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Εξάλλου, μπορεί ο Επίτροπος να παραδίδει το χαρτοφυλάκιο του στον Ιταλό Τζεντιλόνι την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο έχει ακόμα υπό την ομπρέλα του τη διαδικασία της 4ης αξιολόγησης.

Ο Μοσκοβισί απέφυγε, όμως, επιμελώς έστω να «φωτογραφίσει» αυτό το «κενό»μεταξύ Θεσμών- Υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι μεταβάλλεται καθημερινά, στις τεχνικές διαβουλεύσεις που γίνονται. Πάντως, πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο ανέφεραν χθες το βράδυ ότι το «κενό» παραμένει στη ζώνη του 0,5%, δηλαδή στα περίπου 900 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος απέφυγε, επίσης, να μπει στη διαδικασία της «φωτογράφισης» δημοσιονομικών ισοδύναμων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι, πλέον, μια κυρίαρχη χώρα. Διαχώρισε, δε, τη θέση της Κομισιόν από τη γραμμή του ΔΝΤ για κατάργηση της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης».

Επίσης, έσπευσε να επισημάνει ότι το όποιο «κενό» θα πρέπει να κλείσει ως τις 15 Οκτωβρίου, που πρέπει να στείλει η Ελλάδα το σχέδιο Προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Μάλιστα, αυτό αποτελεί μια ακόμα ηχηρή προειδοποίηση, καθώς ο αξιόπιστος Προϋπολογισμός και η θετική Έκθεση Αξιολόγησης στις αρχές Νοεμβρίου, είναι- κατά τον Μοσκοβισί- αναγκαία προϋπόθεση όχι μόνο για την εκταμίευση των AMFA-SMP, αλλά για την αλλαγή χρήσης τους. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά θέλει να στρέψει αυτά τα περίπου 1,2 δις ευρώ (σε ετήσια βάση) στο πεδίο των δημοσίων επενδύσεων, επιτυγχάνοντας έτσι by pass στο πλεόνασμα του 3,5% για το 2020.

Σε ότι αφορά τη μείωση των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5%, ο απερχόμενος Επίτροπος σημείωσε: «Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι πρέπει να είναι 3,5% για πάντα. Δεν έχει νόημα. Είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη». Συμπλήρωσε, όμως, ότι ο πήχης θα χαμηλώσει προοδευτικά, ότι δεν θα μηδενίσει («όχι επιστροφή στα παλιά» είπε χαρακτηριστικά) κι ότι αυτό θα συμβεί εφόσον τηρηθεί αξιόπιστα ο στόχος του 2020 και εφόσον τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι ρυθμοί ανάπτυξης. «Όχι όμως το 2020» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τον περιβόητο λογαριασμό εγγύησης με τα χρήματα του «κουμπαρά», προκειμένου να πέσουν τα πλεονάσματα στο 2,5%, ο Π. Μοσκοβισί απέφυγε επιμελώς να απαντήσει εάν είχε ποτέ συζητηθεί επισήμως στα ευρωπαϊκά όργανα.

ΣΧΕΤΙΚΑ