World Economic Forum: Αντιμέτωπη με 5 κινδύνους η Ελλάδα

Φωτό: AP Images

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά δέκα εστίες υψηλού κινδύνου για το επιχειρηματικό περιβάλλον ανά τον κόσμο, βλέπει σε ειδική Έκθεση 44 σελίδων το World Economic Forum και δεν ήταν δυνατό να μείνει έξω η Ελλάδα, η οποία- όπως τονίζει η Έκθεση- ταλαιπωρήθηκε από την πολυετή κρίση.

“Η Ευρώπη συνεχίζει να αναρρώνει από τη κρίση της περιόδου 2008- 2009, αλλά η ήπειρος αντιμετωπίζει την ίδια ώρα αναθεωρημένες επί τα χείρω οικονομικές προβλέψεις. Κατόπιν τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα δημοσιονομικά ρίσκα κατατάσσονται στην πέμπτη θέση των κινδύνων για την περιοχή”, σημειώνει το WEF στην Έκθεση του με τίτλο "Regional Risks for Doing Business 2019". Προχωρώντας, δε, ένα βήμα παραπέρα, σημειώνει ότι τα δημοσιονομικά ρίσκα είναι υψηλότερα σε 5 χώρες και συγκεκριμένα στη Δανία, στην Ιρλανδία, στη Σλοβενία, στην Τουρκία και βέβαια στην Ελλάδα.

Ποιους άλλους κινδύνους για την Ελλάδα και το επιχειρείν στη χώρα μας βλέπει το WEF; Αστοχίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στο πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων, αστοχίες στη διακυβέρνηση της χώρας, το οξύ πρόβλημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού ρεύματος, αλλά και την κοινωνική αστάθεια. Ειδικά όσον αφορά στο ρίσκο της διακυβέρνησης, η Έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες υπήρξαν και υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές διαμάχες, φέρνοντας ως πιο τρανταχτό το παράδειγμα του Brexit. Ειδικά όσον αφορά στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, η Έκθεση επισημαίνει ότι αν και το πρόβλημα μειώθηκε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην Ευρώπη, οι άνθρωποι της αγοράς διατυπώνουν προβληματισμούς για το κατά πόσο μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να σηκώσει αυτό το βάρος, με δεδομένο τις όχι και τόσο αισιόδοξες προβλέψεις.

Σύμφωνα με την Έκθεση, οι δέκα υψηλότεροι κίνδυνοι για το επιχειρείν στις γωνιές του πλανήτη είναι οι δημοσιονομικές κρίσεις, οι κυβερνοεπιθέσεις, η υψηλή ανεργία, οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, η αποτυχία των εθνικών κυβερνήσεων, η έντονη κοινωνική αστάθεια, η κλοπή ή απάτες δεδομένων, οι διασυνοριακές συγκρούσεις, οι αστοχίες κρίσιμων υποδομών, οι “φούσκες”.

Η ουσία είναι ότι το WEF προσθέτει τη φωνή του σε όσους Οργανισμούς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα κρίση, συστήνοντας συντονισμένες ενέργειες. Ειδικά όσον αφορά στην Ευρώπη και τις άλλες μεγάλες οικονομίες, η Έκθεση αναδεικνύει τους δείκτες επιβράδυνσης αλλά και την αύξηση του Χρέους τους, ως παράγοντες που ενισχύουν την πιθανότητα δημοσιονομικών κρίσεων. Κάνοντας, μάλιστα, αναφορά στην ανεργία, που έχει μειωθεί κάτω από το 5%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, η Έκθεση παρατηρεί ότι μια παγκόσμια ύφεση, σε συνδυασμό με τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και τις τεχνολογικές εξελίξεις, πιθανώς θα κάνει πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις αλλά και τις κυβερνήσεις τη δημιουργία νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ