Ξενοδόχοι για «κανόνι» Thomas Cook: Χρειάζονται πέντε χρόνια για να ανακάμψουμε

H κατάρρευση της Thomas Cook αφήνει «πληγωμένο» τον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας / Φωτογραφία: AP Photo

Βαθύτατα πληγωμένος βγαίνει ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα, έπειτα από το ηχηρό «κανόνι» της Thomas Cook.

Αμέσως μετά την κατάρρευση της Thomas Cook οι ενώσεις του κλάδου των ξενοδόχων, και των τουριστικών πρακτόρων, άρχισαν να κάνουν μια αποτίμηση της ζημιάς.

Ανάμεσα σε όσους θίγονται άμεσα από την «πτώση» του ταξιδιωτικού κολοσσού είναι και εκατοντάδες εργαζόμενοι της Thomas Cook που απασχολούνται στα ξενοδοχεία και σε άλλες υπηρεσίες της εταιρείας στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο economistas.gr, ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε 600 ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν συνάδελφοι πανελλαδικά. Είναι ένα καλό δείγμα και είναι θετικό ότι υπάρχει διασπορά κατηγοριών ξενοδοχείων και περιοχών. Δεν είναι, εν ολίγοις, ότι απλά μας έδωσε η Κρήτη, για παράδειγμα».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, «από την πρώτη στιγμή είχαμε υπολογίσει τη ζημία από την κατάρρευση της Thomas Cook στα 200 εκατ. ευρώ. Εκεί καταλήγουν και σήμερα τα στοιχεία που μαζεύουμε. Να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για τη ζημία μόνο των ξενοδοχείων, καθώς υπάρχουν και οι τουριστικοί πράκτορες, που έκαναν την επίγεια εξυπηρέτηση ανά περιοχές, με την ανάλογη προμήθεια, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλο πρόβλημα». Ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά τους ξενοδόχους «η ζημιά των 200 εκατ. ευρώ, επειδή είναι συστημικό το πρόβλημα είναι επί δύο. Γιατί δεν ήταν η κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά η ρευστότητα. Γι’ αυτό και ζητήσαμε μια μικρή παράταση 15 ημερών για τις οφειλές μας από το κράτος, δίχως να έχουμε λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα».

Ο ΠΟΞ εκτιμά ότι αυτά τα 200 εκατ. ευρώ «αφαιρούνται» αυτόματα από τη ρευστότητα των ξενοδοχείων, πολλά εκ των οποίων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα τροφοδοσίας, ενώ κάποια, πιθανώς, να έχουν δυσκολίες και στην καταβολή μισθών.

«Πρόκειται για καταστροφή. Σας αναφέρω ένα παράδειγμα από συνάδελφο της Κω, που διατηρεί ξενοδοχείο 80 δωματίων, το οποίο φέρει όνομα franchise της Thomas Cook. Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει 650.000 ευρώ υπόλοιπο. Από που θα τα βρει αυτά τα χρήματα» διερωτάται ο κ. Τάσιος της ΠΟΞ.

Κατά τον Γρηγόρη Τάσιο «όταν έχεις αυτά τα νούμερα, που δεν είναι της κερδοφορίας, αλλά συνολικά της λειτουργίας της επιχείρησης, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Θέλουν μια πενταετία για να μαζευτούν ξανά». Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τα 48 συνεργαζόμενα ξενοδοχεία -εκ των οποίων τέσσερα ιδιόκτητα- με την Thomas Cook, τα οποία εξυπηρετούσαν από 70% έως και 100% πελάτες του ταξιδιωτικού κολοσσού.

Οι φορείς του κλάδου που βάλλονται από την κατάρρευση της Thomas Cook δεν μπορούν ακόμα να δουν καθαρά στο μέλλον, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «τσουνάμι» οφειλών και υποχρεώσεων. «Πολλοί, εμφανιζόμενοι ως ειδήμονες, μιλούν ήδη για το μέλλον του κλάδου και του τουρισμού, μετά την Thomas Cook. Ομως υπάρχει πολύς δρόμος για να διανυθεί» εξηγεί ο Γρηγόρης Τάσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον θα ξεκινήσουν «μάχες» σε δυο επίπεδα για τη διάδοχη κατάσταση της Thomas Cook.

«Η πρώτη μάχη είναι για τα slots της Thomas Cook. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για να βρει κάποιος ένα slot στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, με την υφιστάμενη κατάσταση, μπορεί να περάσουν και 50 χρόνια. Για τα αεροδρόμια που είναι πολύ γνωστά είναι απλά τα πράγματα. Για όσα δεν είναι γνωστά, όπως της Σκιάθου, που έχει και δύσκολο αεροδρόμιο προσέγγισης, θα υπάρξει σκεπτικισμό» παρατηρεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ξενοδόχων.

Η δεύτερη μάχη, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, αφορά στα δωμάτια. «Θα δούμε ποιοι θα χτυπήσουν την πόρτα για τα δωμάτια. Θα έρθουν, αρχικά, οι μεγάλοι παίκτες, όμως δεν ξέρουμε ακόμη τους όρους που θα τεθούν. Πρέπει το κράτος να αναλάβει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία» προσθέτει ο κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξενοδόχοι αναμένεται να θέσουν στο «τραπέζι» των επαφών με τα κυβερνητικά στελέχη και το ζήτημα του φόρου διαμονής. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ που θα μπει στα δημόσια ταμεία στο τέλος της σεζόν, και το οποίο θα προταθεί να μειωθεί, με στόχο να καλυφθεί, μερικώς, η «τρύπα» στα λογιστήρια των ξενοδοχείων από την κατάρρευση της Thomas Cook. Να σημειωθεί ότι χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook.

ΣΧΕΤΙΚΑ