Μαζικοί συμψηφισμοί από την ΑΑΔΕ

Φωτο: Shutterstock

Πάνω από 400.000 εκτιμάται ότι είναι οι αυτόματοι συμψηφισμοί μη ρυθμισμένων χρεών με επιστροφές φόρου, που «έτρεξαν» οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όσοι είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος αλλά πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ή άλλες υποχρεώσεις, θα πάρουν ή ήδη πήραν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2015- 2019 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη Δ.Ο.Υ. σας. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών Eκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο TAXISnet (www.aade.gr), αναφέρει το σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα κι έτσι όσοι είχαν λαμβάνειν επιστροφή φόρου αλλά δεν είχαν πληρώσει ακόμα την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, δεν χρειάζεται να πάνε στη Δ.Ο.Υ. και να υποβάλουν αίτημα, αφού η υπόθεση τους τακτοποιήθηκε… αρμοδίως και αυτομάτως.

Στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής υπερκαλύπτει τον ΕΝΦΙΑ, τότε το υπόλοιπο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση που η επιστροφή καλύπτει μέρος του ΕΝΦΙΑ π.χ. την 1η και τη 2η δόση, τότε γίνεται συμψηφισμός και ο φορολογούμενος ενημερώνεται στον προσωπικό του λογαριασμό για το υπόλοιπο της οφειλής του. Σημειωτέον ότι δεν απαιτείται ειδικό αίτημα για το συμψηφισμό, καθώς με ειδική εγκύκλιο ορίζεται ότι η φορολογική δήλωση επέχει θέση τέτοιου αιτήματος.

Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει άλλες οφειλές, αρκεί να μην τις έχει ρυθμίσει. Σε αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται συμψηφισμός, καθώς το Δημόσιο έχει… λαμβάνειν από τους τόκους προσαυξήσεων που καταβάλει ο φορολογούμενος εξυπηρετώντας τη ρύθμιση του.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ειδική εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών, ενώ στόχος παραμένει η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν υπό προϋποθέσεις συμψηφισμούς οφειλών- επιστροφών.

Φορείς της αγοράς έχουν προτείνει, μάλιστα, στην ΑΑΔΕ την ευρύτερη εφαρμογή διαδικασιών συμψηφισμού του χρεωστικού και πιστωτικού ΦΠΑ στο σύνολο των διενεργούμενων συναλλαγών, τόσο με ιδιώτες όσο και με φορείς του Δημοσίου, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα απλοποιήσει μόνο τις διαδικασίες αλλά θα διορθώσει τις στρεβλώσεις, θα λύσει τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα του φόρου, που κινείται στα επίπεδα του 85%

ΣΧΕΤΙΚΑ