Κτηματολόγιο: «Τσουχτερά» πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις
Αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και να κλείσει το «κεφάλαιο» του Κτηματολογίου στο διάστημα 2020 – 2021 εμφανίζεται η διοίκηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Για τον λόγο αυτό το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στον δραστικό περιορισμό των παρατάσεων στις προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.
Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, λόγω ολιγωρίας ή άλλων τεχνικών ζητημάτων (π.χ. ανεντόπιστο ακίνητο) θα «χάσει» τις προθεσμίες για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο.
Για τους «ξεχασιάρηδες» ο κανονισμός του Κτηματολογίου προβλέπει συγκεκριμένα πρόστιμα, τα οποία αναμένεται να εφαρμόσει, για πρώτη φορά, το ΥΠΕΝ. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, για λόγους αποφυγής πολιτικού κόστους, καμία κυβέρνηση δεν επέβαλε τα πρόστιμα που προβλέπονταν για το Κτηματολόγιο.
Οι οδηγίες που έχει δώσει ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης στους αρμοδίους για το Κτηματολόγιο είναι να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των ιδιοκτητών και να δοθούν εύλογα χρονικά διαστήματα για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.
Παρά ταύτα, όταν και οι τελικές προθεσμίες παρέλθουν, θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», τα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο θα ξεκινούν από 50 ευρώ και θα φτάνουν τα 1.500 ευρώ ανάλογα με το είδος και την αξία του εκάστοτε ακινήτου.
Το ΥΠΕΝ έχει ήδη δώσει οδηγίες για σιωπηρές παρατάσεις σε περιοχές όπου οι προθεσμίες για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο εκπνέουν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών είναι η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Πρέβεζα, η Αρτα και η Λευκάδα.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να ακολουθηθεί παρόμοια στρατηγική -δηλαδή σιωπηρές παρατάσεις- και για άλλες περιοχές όπου οι τελικές προθεσμίες υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο πλησιάζουν… επικίνδυνα.
Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για τα προβλεπόμενα πρόστιμα, όπως αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου:
Για ακίνητα εντός αστικής περιοχής:
- Για αδόµητο γεωτεµάχιο κάτω των 400 τ.µ., 70 ευρώ
- Για αδόµητο γεωτεµάχιο άνω των 400 τ.µ., 120 ευρώ
- Για γεωτεµάχιο µε κτίσµα µέχρι 200 τ.µ., 150 ευρώ
- Για γεωτεµάχιο µε κτίσµα άνω των 200 τ.µ., 250 ευρώ
- Για διηρηµένη ιδιοκτησία µέχρι 200 τ.µ., 100 ευρώ
- Για διηρηµένη ιδιοκτησία άνω των 200 τ.µ., 250 ευρώ
- Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας), 50 ευρώ ∆ικαίωµα σε αγροτική περιοχή:
- Για αδόµητο γεωτεµάχιο κάτω των 4.000 τ.µ., 70 ευρώ
- Για αδόµητο γεωτεµάχιο άνω των 4.000 τ.µ., 100 ευρώ
- Για γεωτεµάχιο άνω των 4.000 τ.µ. µε κτίσµα, 200 ευρώ
- Για κάθε άλλο δικαίωµα (π.χ. δουλεία κ.λπ.), 70 ευρώ