Προβληματισμοί Morgan Stanley για το σχέδιο της ΤτΕ

Φωτό: AP Images

Προβληματισμούς για την πρόταση που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να λυθεί το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες εκφράζει σε ενημερωτικό της σημείωμα η επενδυτική τράπεζα, Morgan Stanley. Σε σημείωμα με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου εξηγεί, υπάρχουν τρία βασικά προβλήματα στο σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας, που ενδεχομένως να καταστήσουν ανεπιτυχές το εν λόγω σχέδιο.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει ήδη υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), στο οποίο τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μεταφέρουν τα μισά περιουσιακά στοιχεία αναβαλλόμενου φόρου (DTAs).

Τα περιουσιακά στοιχεία αναβαλλόμενου φόρου των ελληνικών τραπεζών (που αντιστοιχούν στο μισό περίπου του κεφαλαίου των τραπεζών) θα αποτελέσουν το κεφάλαιο του οχήματατος ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση (collateral) για την έκδοση ομολόγων. Τα ομόλογα θα ανταλλαγούν με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) αξίας 42 δισεκατομμυρίων ευρώ των ελληνικών τραπεζών.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι «αν το κεφάλαιο του οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) περιλαμβάνει μόνο περιουσιακά στοιχεία αναβαλλόμενου φόρου (DTAs) χωρίς κυβερνητική κάλυψη ή εγγύηση, θα είναι δύσκολο να βρεθεί χρηματοδότηση από ξένους επενδυτές». Παράλληλα, τονίζει ότι «αν οι μεταφορές των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων γίνουν με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και αν αυτή η τιμή διαφέρει πολύ από τη λογιστική αποτίμηση, με την οποία τα διακρατούν οι τράπεζες, τότε η μεταφορά εμπεριέχει τον κίνδυνο διαγραφών από τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα πιέσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Το τρίτο θέμα είναι ότι στις ελληνικές τράπεζες, περίπου το μισό κεφάλαιο αντιστοιχεί σε περιουσιακά στοιχεία αναβαλλόμενου φόρου (DTAs), τα οποία οι Οίκοι Αξιολόγησης θεωρούν χαμηλότερης ποιότητας. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστοποίησή τους ή στην αλλαγή τους σε ομόλογα, δεδομένου ότι και η πρόσβαση στις αγορές της χώρας είναι πολύ περιορισμένη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, από το Σεπτέμβριο του 2018, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα ήταν 88,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 47,6% της συνολικής έκθεσης των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να μειώσουν τα NPEs στα 65 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 και, σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων, όπως η Καθημερινή, να διαπραγματευτούν τη μείωση των NPEs στα 35 με 40 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021. Η κάλυψη των NPEs στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αντιστοιχεί στο 48-60%.

ΣΧΕΤΙΚΑ