Πως θα καθοριστούν οι αποδοχές στελεχών στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου
Σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στον καθορισμό των αμοιβών των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, οι οποίες εποπτεύονται από το υπερταμείο, αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα.
Ο καθορισμός των αποδοχών για τα στελέχη ανωνύμων εταιρειών, στις οποίες το Δημόσιο αποτελεί το βασικό μέτοχο, έχει απασχολήσει έντονα στο παρελθόν την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), η οποία έχει αναλάβει να αξιολογήσει και να στελεχώσει τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αυτών.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το ανώτατο όριο των 55.000 ευρώ που προβλέπεται για τις μικτές ετήσιες αποδοχές των εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων στις ΔΕΚΟ, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εξεύρεση στελεχών.
Όλες οι ανώνυμες εισηγμένες εταιρείες, όπως προβλέπεται από το νόμο 4548 που ψηφίστηκε το 2018, είναι υποχρεωμένες να θεσπίζουν πολιτική αποδοχών για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Για να τεθεί σε ισχύ η πολιτική αποδοχών πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους, δηλαδή στην περίπτωση των εισηγμένων ΔΕΚΟ από την ΕΕΣΥΠ, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο δεδομένου πως ο νόμος προβλέπει ότι η ψήφος των μετόχων επί του θέματος είναι δεσμευτική.
Στο πλαίσιο της διαφάνειας που πρέπει να διέπει όλες τις ανώνυμες εταιρείες, ο νόμος ορίζει ότι η πολιτική αποδοχών δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας για όσο χρονικό διάστημα ισχύει. Η διάρκεια ισχύος της πολιτικής αποδοχών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα έτη.
Για τον καθορισμό των αμοιβών των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις ΔΕΚΟ αναμένεται να ληφθούν υπ’ όψιν διαφορετικά κριτήρια, ανάλογα με τις συνθήκες και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε κάθε εταιρεία.
Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η πολιτική αποδοχών αναμένεται να μην είναι ενιαία για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ.
Στη ΔΕΗ για παράδειγμα, η προηγούμενη διοίκηση εκπόνησε μελέτη πριν από λίγους μήνες η οποία ορίζει το ανώτατο και κατώτατο όριο των αποδοχών του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης. Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση της πολιτικής αποδοχών της εταιρείας.
Στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ ισχύει το όριο των μικτών ετήσιων αποδοχών ύψους 55.000 ευρώ, το οποίο έχει προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στην προσπάθεια της ΕΕΣΥΠ να προσελκύσει στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.
Η πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, είχε καταθέσει τροπολογία τον Ιούλιο του 2018, η οποία προέβλεπε αύξηση έως 2.850 ευρώ στους μισθούς των εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων, διαμορφώνοντας το ανώτατο όριο σε περίπου 7.500 ευρώ το μήνα.
Η τροπολογία αφορούσε σε ΔΕΚΟ με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ και με περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να την αποσύρει εν μέσω κατακραυγής από την αντιπολίτευση, καθώς κατατέθηκε δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι.