Προς παράταση και νέες διορθώσεις για τις 120 δόσεις
Θετική κρίνεται η ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση των 120 δόσεων με τις νέες αιτήσεις υπαγωγής στη βελτιωμένη εκδοχή να αγγίζουν τις 40.000.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός όσων έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους δεν έχει φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο (λιγότεροι από 400.000 επί συνόλου 4 εκατομμυρίων).
Εξάλλου, από χθες λειτουργεί πλήρως η εφαρμογή και για όσους είχαν μπει με το προηγούμενο πλαίσιο αλλά επιθυμούν να αξιοποιήσουν το μικρότερο ποσό δόσεων, καθώς και τα “παράθυρα” για ρύθμιση οφειλών που βεβαιώνονται εντός του 2019.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκτεταμένη “διαφημιστική” καμπάνια με σποτάκια για την αποκαλούμενη “ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας”, ενώ θα γίνει και μαζική αποστολή μηνυμάτων στους φορολογούμενους, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις διευκολύνσεις πληρωμών των 120 δόσεων.
Γεγονός είναι ότι ο χρόνος ως το τέλος του μήνα, που κανονικά εκπνέει η προθεσμία υπαγωγής, δεν είναι αρκετός και τα αιτήματα για παράταση φτάνουν “βροχή” στο οικονομικό επιτελείο, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ήδη έχει δοθεί παράταση ως 31 Δεκεμβρίου στην αντίστοιχη ρύθμιση του ΕΦΚΑ και των ΟΤΑ. “Βλέποντας και κάνοντας” είναι η απάντηση αρμόδιου αξιωματούχου για παράταση και στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία και η εκτίμηση είναι ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος για να καλυφθεί η αυξανόμενη προσέλευση των φορολογούμενων.
Παρά τις βελτιώσεις, παρατηρούνται, πάντως, στρεβλώσεις και αδικίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διορθωθούν και με απλή Απόφαση ή Εγκύκλιο:
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν υποθέσεις ως 31/12/2018, ακόμα κι αν οι σχετικοί φόροι έχουν βεβαιωθεί εντός του 2019. Επί της ουσίας πρόκειται για μια χείρα βοηθείας σε όσους τελούν υπό έλεγχο κι από αυτόν τον έλεγχο, που ολοκληρώνεται φέτος, προκύπτουν οφειλές για παρελθούσες χρήσεις. Το σκεπτικό της διάταξης είναι σωστό, ωστόσο υπάρχει κι ένας αστάθμητος παράγοντας: τι γίνεται με τους ελέγχους που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ως 30 Σεπτεμβρίου ή όποτε εκπνεύσει η προθεσμία υπαγωγής; Δεν είναι άδικο να χάσουν τις 120 δόσεις αυτοί οι φορολογούμενοι; Μια παρέμβαση που να καλύψει όσους βρίσκονται σε κάποιο στάδιο ελέγχου, κρίνεται επιβεβλημένη
Μια από τις σημαντικότερες βελτιώσεις που έγιναν στις 120 δόσεις είναι ότι όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση και έχουν δεσμευμένο λογαριασμό μπορούν με τη βεβαίωση αυτής της ρύθμισης να “ξεμπλοκάρουν” το λογαριασμό τους. Υπάρχει, όμως, ένα “αλλά”. Για να παραμείνεις στις 120 δόσεις, θα πρέπει να εκπληρώνεις τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις ή να τις ρυθμίσεις με την πάγια των 12 δόσεων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν προβλέπεται ανάλογο “ξεμπλοκάρισμα” για την πάγια ρύθμιση.
Αυτό που θα πρέπει να έχουν κατά νου όσοι έχουν δεσμευμένο λογαριασμό είναι ότι ακόμα κι αν τον ξεμπλοκάρουν, αυτό ισχύει εφεξής και όχι αναδρομικά. “Από την γνωστοποίηση της ανωτέρω Βεβαίωσης στον τρίτο (σ.σ. δηλαδή στην τράπεζα) αποδεσμεύονται και αποδίδονται κατά νόμο αποκλειστικά μελλοντικές απαιτήσεις, ήτοι απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ως άνω γνωστοποίηση. Αντιθέτως, ποσά απαιτήσεων που γεννήθηκαν μέχρι τη γνωστοποίηση στον τρίτο της ως άνω Βεβαίωσης αποδίδονται στο Δημόσιο”, επισημαίνει η σχετική εγκύκλιος κι αυτό σημαίνει πως ό,τι έχει δεσμευθεί στο λογαριασμό θα αποδοθεί στην εφορία και η αποδέσμευση ισχύει μόνο για ό,τι μπορεί στο λογαριασμό εφεξής.