Αυξημένα έσοδα: Ποια στοιχεία προβληματίζουν

NEWSROOM
Αυξημένα έσοδα: Ποια στοιχεία προβληματίζουν
Φωτο: Eurokinissi

Θετικά είναι τα νέα από τα στοιχεία 8μήνου του Κρατικού Προϋπολογισμού καθώς η υπέρβαση των εσόδων, πέραν του στόχου, σε συνδυασμό με τις μειωμένες δαπάνες, δείχνουν ότι εξασφαλίζεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα, το σύνολο των καθαρών εσόδων σημείωσε υπέρβαση 287 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ αν δεν συνυπολογιστούν οι αυξημένες κατά 66 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων, η υπέρβαση φτάνει στα 354 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει, όμως, ένα στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπέρβασης προέρχεται από τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, που ήταν αυξημένα κατά 285 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η υπεραπόδοση από το φορολογικό πεδίο περιορίζεται γύρω στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι έχουν εισπραχθεί γύρω στα 270 εκατ. ευρώ από τις 120 δόσεις, γίνεται σαφές ότι οι τρέχοντες φόροι ζορίζονται. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του ΓΛΚ συμπεριέλαβε το ΦΠΑ στις αβεβαιότητες του Προϋπολογισμού.

Επίσης, σε ότι αφορά τις δαπάνες, αποδείχθηκε περίτρανα πόσο εύστοχες ήταν οι επισημάνσεις των Ευρωπαίων (και) στην προηγούμενη Έκθεση, ότι υπήρξε συνεχόμενη και συστηματική υπερεκτίμηση, έτσι ώστε στο τέλος κάθε χρονιάς να προκύπτει υπερπλεόνασμα, δηλαδή υπερβάλλουσα λιτότητα. Από την πρώτη γύρα των υπηρεσιών του ΓΛΚ προέκυψε, λοιπόν, ότι τα υπουργεία είχαν δεσμεύσει 248 εκατ. ευρώ ελαστικών δαπανών, που δεν επρόκειτο να τα χρησιμοποιήσουν κι αυτά, πλέον, θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο ως «μαξιλάρι» για να εξασφαλιστεί το φετινό 3,5% αλλά κι ως μέρος του σχεδιασμού για ρεαλιστικές «οροφές» δαπανών το 2020, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος για φοροελαφρύνσεις.

Μέρος αυτού του φετινού «μαξιλαριού» είναι και τα περίπου 148 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευτεί για την επιδότηση «κόκκινων» δανείων, που θα μπουν στη ρύθμιση για την α’ κατοικία. Το πρόβλημα είναι, λοιπόν, ότι αν και έχουν υπολογιστεί περίπου 150.000 δυνητικοί δικαιούχοι, ως τώρα έχουμε μόλις 3 ολοκληρωμένες ρυθμίσεις κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ακόμα κι αν ξαφνικά αρχίσουν να… τρέχουν οι δανειολήπτες για να μπουν στην πλατφόρμα, οι επιδοτήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την επόμενη χρονιά.

Αυτό που σημειώνουν στο ΓΛΚ, κρατώντας χαμηλά τους τόνους, είναι ότι παραμένουν αβεβαιότητες που έχουν να κάνουν και με την πορεία των 120 δόσεων- ποιοι μπήκαν, τι χρωστάνε, ποιες είναι οι προβολές για τις καταβολές τους- και με τα έσοδα του ΦΠΑ και με το ΑΕΠ του β΄ εξαμήνου και με έκτακτες δαπάνες για να καλυφθούν «τρύπες» όπως αυτή της ΔΕΗ.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ