ΡΑΕ: «Μαγνήτης» για επενδυτές οι ΑΠΕ
Ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ το ύψος επένδυσης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος 1,3 gigawatt, που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, επισήμανε ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, ειδικός επιστήμονας, συντονιστής της Ομάδας διαγωνιστικών διαδικασιών ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Διονύσης Παπαχρήστου, γνωστοποιώντας την απόφαση της ΡΑΕ για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για φωτοβολταϊκά και αιολικές εγκαταστάσεις, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων την 4η Νοεμβρίου και πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στις 12 Δεκεμβρίου.
Μιλώντας στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της ΡΑΕ, που έγινε στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, με θέμα τις ΑΠΕ, ο ίδιος αναφέρθηκε στις 11 διαγωνιστικές διαδικασίες, που πραγματοποίησε η ΡΑΕ στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιούλιο του 2019, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “στον τελευταία διαγωνισμό παρουσιάστηκε σημαντική μείωση όπου παρουσιάστηκε σημαντική μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας”.
Από την πλευρά της η οικονομολόγος, διευθύντρια αδειοδοτήσεων και μητρώων στη ΡΑΕ, Δρ. Αδαμαντία Βέρρα, παρουσίασε κατά την ομιλία της στην εσπερίδα το “τεράστιο”, όπως η ίδια χαρακτήρισε, αδειοδοτικό έργο που έχει παραχθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, “παρά τη μεγάλη υποστελέχωσή της, τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου, όσο και στον τομέα του ηλεκτρισμού” και έθεσε επί τάπητος το θεσμικό πλαίσιο, τα ποσοτικά στοιχεία, καθώς και τα προβλήματα που διέπουν την αδειοδοτική διαδικασία.
Προβαίνοντας σε ορισμένες διαπιστώσεις, η κ. Βέρρα επισήμανε ότι παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων και των αιτημάτων έκδοσης διοικητικών πράξεων στη ΡΑΕ για έκδοση αδειών για όλες τις τεχνολογίες, καθώς και των ενεργειών που χρήζουν άμεσης ολοκλήρωσης εκ παραλλήλου, στο πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών. Σύμφωνα δε με την ίδια, έχει αυξηθεί ο όγκος διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ για όλες τις τεχνολογίες, ενώ για τις ΑΠΕ σημείωσε ότι “έχουν λάβει συνολικά άδειες παραγωγής 2.243 έργα συνολικής ισχύος 27.623 MW και μόνο τα 642 έργα συνολικής ισχύος 3.930 MW πήραν τελικά την άδεια λειτουργίας".
Υπογραμμίζοντας στο πλαίσιο αυτό τις θεσμικές «αντιξοότητες», η κ. Βέρρα επισήμανε ότι “η μη κατανόηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αδειοδότηση και η κατ’ επέκταση η υποβολή ελλιπών φακέλων προς αξιολόγηση, δημιουργούν καθυστέρηση στην αδειοδοτική διαδικασία” και συμπλήρωσε: “κατατίθενται πλήθος συμπληρωματικών στοιχείων προς υποβολή και αξιολόγηση, μετά την υποβολή της αίτησης για χορήγηση άδεια παραγωγής”.
Μιλώντας για τα πεδία βιομάζα, βιοαέριο και βιορευστά, η κ. Βέρρα επισήμανε ότι 56 έργα διαθέτουν άδεια παραγωγής με πρώτη ύλη το βιοαέριο, συνολικής ισχύος 168,2 MW, επτά έργα με άδεια λειτουργίας συνολικής ισχύος 48,8MW, έντεκα έργα με εμπορική άδεια συνολικής ισχύος 35,1MW, 12 έργα με περιβαλλοντική αδειοδότηση συνολικής ισχύος 25,3ΜW και 26 έργα με άδεια παραγωγής πριν το στάδιο της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), συνολικής ισχύος 59 MW
Οπως διευκρίνισε, εντός του 2018 υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν τρεις αιτήσεις με πρώτη ύλη βιοαέριο και υπογραμμίζοντας ότι φέτος “ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί το παραμικρό ενδιαφέρον”, τόνισε ότι έχουν ήδη εκδοθεί έντεκα άδειες παραγωγής με πρώτη ύλη βιορευστά και συνολικής ισχύς 55 MW.
Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία της η κ. Βέρρα επέστησε την προσοχή των ενδιαφερομένων, λέγοντας ότι εντοπίζονται κατά την έναρξη της αξιολόγησης των αιτήσεων σοβαρές ελλείψεις σε απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα, νομικής ή άλλης μορφής, με αποτέλεσμα “η ΡΑΕ να ζητά σε κάθε αίτηση συμπληρωματικά/διευκρινιστικά στοιχεία/έγγραφα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι "παρουσιάζονται δυσκολίες εκ μέρους των αιτούντων να κατανοήσουν το νομικό πλαίσιο, που διέπει τη διαδικασία χορήγησης των αιτήσεων, καθώς και τα έγγραφα που απαιτούνται βάσει των οριζόμενων στους εκάστοτε κανονισμούς”.
Ένα άλλο πεδίο, στο οποίο η κ. Βέρρα έκανε ιδιαίτερη μνεία, αφορά τις πράξεις διαπίστωσης παράβασης/ανακλήσεις. Οπως εξήγησε, στο πλαίσιο της εποπτικής αρμοδιότητας η ΡΑΕ διενεργεί έλεγχο των φακέλων των αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ αναφορικά με την πορεία υλοποίησης τους και προχωράει στη διαδικασία αποστολής Πράξης Διαπίστωσης Παράβασης, όπου αυτό απαιτείται. “Κατά τη διάρκεια των ετών 2018-2019, η ΡΑΕ απέστειλε συνολικά 104 Πράξεις Διαπίστωσης Παράβασης και προχώρησε στην ανάκληση 80 αδειών παραγωγής”.
Στη χθεσινοβραδινή εσπερίδα, ο δικηγόρος (ΕΕΠ) και προϊστάμενος του τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεμάτων της ΡΑΕ, Γεώργιος Παιδακάκης, αναφέρθηκε στις κύριες επιμέρους ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στην εν ισχύ πλέον δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», ανέλυσε τα εργαλεία ενδυνάμωσης των καταναλωτών και των κοινοτήτων και έκανε αναφορά στον Κανονισμό 2019/943 σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, ο κ. Παιδακάκης αναφέρθηκε στις προβλέψεις και τα χρονοδιαγράμματα του Κανονισμού 2018/1999 για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της δράσης για το κλίμα, ενώ έθεσε επί τάπητος και τις κρίσιμες νέες διατάξεις για τις ΑΠΕ, με ειδική μνεία στις προκλήσεις ενσωμάτωσης αυτών στην εσωτερική έννομη τάξη και αγορά.