Πάτησαν “γκάζι” οι 120 δόσεις - Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ

Φώτο: Shutterstock

Πολύτιμες “ανάσες”, έδωσε στην αγορά η βελτίωση των όρων υπαγωγής στις 120 δόσεις κι όπως λένε λογιστές και φοροτεχνικοί, ειδικά οι επιχειρήσεις αποκτούν σημαντικό ορίζοντα “ξεφορτώματος” του stock των χρεών που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μπορούν, πλέον, να εξοφλήσουν σε βάθος 10 ετών.

Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους. Μέσα στις λίγες ημέρες που ενεργοποιήθηκαν οι βελτιώσεις, περίπου 17.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έσπευσαν στο Taxis για να αξιοποιήσουν τις διευκολύνσεις πληρωμών. Συνολικά, από την έναρξη των 120 δόσεων έχουν υπαχθεί 318.101 οφειλέτες, ρυθμίζοντας 2,482 δισ ευρώ (1,877 δισ αρχικό κεφάλαιο και 604,1 εκ. Προσαυξήσεις), ενώ ήδη στα κρατικά ταμεία έχουν μπει 258 εκατ. Ευρώ από την καταβολή των πρώτων δόσεων.

Το στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι να αυξηθεί κατακόρυφα η συμμετοχή των φορολογούμενων στη ρύθμιση “της τελευταίας ευκαιρίας” ως το τέλος του μήνα που πέφτει η αυλαία- υπάρχει όντως η διάθεση ολιγοήμερης παράτασης- χωρίς, όμως, να διαταράσσεται η ισορροπία με τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η βελτίωση των 12 δόσεων, έτσι ώστε φυσικά και νομικά πρόσωπα να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο διπλό βάρος αποπληρωμής παλιών και νέων υποχρεώσεων, έως ότου πάρουν σάρκα και οστά οι ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι διευκρινήσεις της ΑΑΔΕ

Νέες διευκρινίσεις για τη διαδικασία υπαγωγής στις 120 δόσεις, δίνει η ΑΑΔΕ με εγκύκλιο της, εστιάζοντας στο πεδίο των βελτιώσεων. Συγκεκριμένα:

  • Στο ανώτατο όριο του 1.000.000 ευρώ, ως κριτήριο για την ένταξη των επιχειρήσεων περιλαμβάνεται το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών, χωρίς τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα που τις επιβαρύνουν. Σε περίπτωση που οι ανωτέρω οφειλές είναι βεβαιωμένες σε περισσότερες της μίας/ενός Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικού Κέντρου ή Τελωνείου, αυτές ρυθμίζονται ανά Υπηρεσία 
  • Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται  
  • Επιχειρήσεις, που έχουν ήδη υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση έως 36 δόσεις,  μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση σε 120 δόσεις, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία  
  • Κατ' εξαίρεση, βασικές συνολικές οφειλές ανά Υπηρεσία μέχρι 3.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) κατά το φορολογικό έτος 2017 δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση της προκαταβολής, το όριο των 3.000 ευρώ διαμορφώνεται με την αφαίρεση της προκαταβολής. Για παράδειγμα: Φορολογούμενος φυσικό πρόσωπο με εισόδημα έως και 10.000 ευρώ, με βασική οφειλή 4.500 ευρώ η οποία επιβαρύνεται με προσαυξήσεις/τόκους εκπρόθεσμης καταβολής 1.500 ευρώ, εφόσον προκαταβάλλει 1.500 ευρώ, δεν θα επιβαρυνθεί με τον τόκο της ρύθμισης.

Στον οφειλέτη παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης μέρους της οφειλής του με προκαταβολή με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Για παράδειγμα: Φορολογούμενος με βασική οφειλή 100.000 ευρώ η οποία επιβαρύνεται με προσαυξήσεις/τόκους εκπρόθεσμης καταβολής 20.000 ευρώ, επιλέγει πρόγραμμα ρύθμισης 120 δόσεων για το οποίο, βάσει του νόμου, τυγχάνει απαλλαγής προσαυξήσεων/τόκων 10%. Εφόσον προκαταβάλλει ποσό 5.000 ευρώ, οι προσαυξήσεις/τόκοι θα μειωθούν ισόποσα και θα διαμορφωθούν σε 15.000 ευρώ (ήτοι 20.000-5.000). Στο εναπομείναν ποσό των 15.000 ευρώ θα υπολογιστεί και η απαλλαγή 10%, ήτοι οι τόκοι/προσαυξήσεις θα διαμορφωθούν τελικώς σε 13.500 ευρώ [ήτοι 15.000-(10%Χ15.000)].

Το ισχυρότερο κίνητρο υπαγωγής στις 120 δόσεις είναι το “πάγωμα” των κατασχέσεων, όχι μόνο των μελλοντικών αλλά και αυτών που ήδη έχουν γίνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών. Με τη ρύθμιση και την πληρωμή της πρώτης δόσης, ο οφειλέτης εκδίδει τη βεβαίωση αποδέσμευσης και γνωστοποιώντας την στην τράπεζα εντός μηνός, “ξεπαγώνει” το λογαριασμό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ