Και οι ΗΠΑ σύμμαχος για χαμηλότερα πλεονάσματα -Ολα όσα αποκάλυψε ο Ρος

INTIME

Ένα 24ωρο μετά την Κριστίν Λαγκάρντ η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι βρήκαν έναν ακόμα σύμμαχο στο πρόσωπο του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση των στόχων πλεονασμάτων.

Στέλνοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιβραβευθεί για τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά και προκειμένου να μην επιβραδυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, ο Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Αθήνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και επιχειρηματίες- Έλληνες κι εκπροσώπους εταιριών αμερικανικών συμφερόντων- τάχθηκε καθαρά υπέρ της μείωσης των πλεονασμάτων. Έτσι, μετά τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ και το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες αλλά και στο Παρίσι, η Ουάσιγκτον συνυπογράφει την αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Σε μια ενημερωτική συνάντηση που είχε ο Αμερικανός αξιωματούχος με εκπροσώπους του Τύπου, χρησιμοποίησε πολλές φορές τη λέξη «εντυπωσιασμένος» (impressed), προκειμένου να περιγράψει τα όσα άκουσε κατά τις επαφές του, δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό της μείωσης της φορολογίας και πολύ περισσότερο στην άρση των εμποδίων (deregulation), ως προαπαιτούμενα και για την προσέλκυση επενδύσεων. Για να μην υπάρχει, πάντως, καμία αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί χρειάζονται έργα και όχι μόνο λόγια για να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ο Γ. Ρος έβαλε το πρώτο στοίχημα στην ελληνική πλευρά: να «τρέξει» αυτές τις κινήσεις για την απλοποίηση διαδικασιών ως τις 25 Σεπτεμβρίου.


Τι θα συμβεί στις 25 του μήνα; Ο Κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη κι όπως ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, θα προετοιμαστεί ένα μεγάλο γεύμα εργασίας, με πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι «βλέπουν», πλέον, επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Εάν η Αθήνα έχει περάσει ως τότε τις αλλαγές, που του παρουσίασε, τότε κατά το Γ. Ρος αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την έμπρακτη εκδήλωση αυτού του ενδιαφέροντος. Σε αυτό το σημείο ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε ειδική αναφορά στην ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται από την πλήρη άρση των capital controls, παρατηρώντας, μάλιστα, καταγράφεται εισροή και όχι εκροή κεφαλαίων, δείγμα του ότι υπάρχουν εκεί έξω επενδυτές, που θέλουν να ρίξουν χρήμα στην Ελλάδα.

Ως προς τα πεδία του αμερικανικού ενδιαφέροντος, πέρα από τον Τουρισμό, την υψηλή τεχνολογία, την Υγεία, τον Αγροτοδιατροφικό τομέα, τις κατασκευές, έγινε εκ νέου κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο και για οικονομικούς και για γεωπολιτικούς λόγους. Ο Αμερικανός υπουργός έκανε ειδική αναφορά στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο για τη μεταφορά LNG- όπου ως γνωστόν «παίζουν» οι Αμερικανοί- όπως επίσης στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει ή να πάρει θέση στην ένταση με την Τουρκία, που είναι και ο επόμενος σταθμός του. «Θα πρέπει να μείνει στη Δύση» ανέφερε χαρακτηριστικά, με φόντο την κρίση στις σχέσεις της γείτονος με τις ΗΠΑ, μετά την αγορά των οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία. Αυτό που έκανε σαφές ο Γ. Ρος είναι ότι η Τουρκία αποτελεί μια τεράστια αγορά για να την εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, βέβαια, για τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στους τουρκικούς «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Πολύ πιθανή η εξαίρεση ελαιολάδου από τους αυξημένους δασμούς των ΗΠΑ
Η ενημέρωση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ είχε και μια ακόμα καλή είδηση, όσον αφορά στις εξαγωγές ελαιολάδου. Όπως φαίνεται, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στη διένεξη των Αμερικανών με τους Ευρωπαίους για την οικονομική κόντρα Boeing- Airbus, το ελληνικό προϊόν που απέδωσε πέρσι περί τα 42 εκατ. Ευρώ σε ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες, θα αποφύγει τους αμερικανικούς δασμούς. Ανάλογη θετική αντιμετώπιση φαίνεται ότι θα έχουν, επίσης, οι χαλύβδινοι σωλήνες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα top εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στα θέματα εσωτερικής φύσης, ο Γ. Ρος επιχείρησε να καταρρίψει τις εκτιμήσεις και Αμερικανών αναλυτών, για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται καθαρά για «πόλεμο» κατά της κυβέρνησης και προσπάθεια πειθούς των Αμερικανών καταναλωτών, οι οποίοι δεν δείχνουν, όμως, να πείθονται. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία για την απασχόληση, που δείχνουν περιορισμό της ανεργίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αποκρούοντας, επίσης, τις αιτιάσεις για τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο Γ. Ρος υποστήριξε αφενός ότι το πρόβλημα το έχει η Κίνα και όχι οι ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι ήδη αμερικανικές εταιρίες επαναπατρίζουν την παραγωγή τους, αφού πλέον η Κίνα δεν είναι τόσο φτηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ