Goldman Sachs: Ελαφρά επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης
Ελαφρά επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 3,8% το 2018 στο 3,5% φέτος προβλέπουν οι αναλυτές της Goldman Sachs στην έκθεσή τους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη χρονιά. Η ελαφρά επιβράδυνση της ανάπτυξης θα προέλθει λόγω της αντίστοιχης τάσης που παρατηρείται στην κινεζική και την αμερικανική οικονομία.
Ωστόσο, με την ανάπτυξη να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αγορά εργασίας θα πιεστεί, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθωρισμός και σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι αναμένονται ακόμη πέντε αυξήσεις επιτοκίων από τη FED της τάξεως των 25 μονάδων βάσης η καθεμία, οπότε και τα αμερικανικά επιτόκια αναμένεται να φτάσουν στο 3,25% ή 3,5% έως το τέλος του 2019. Η τάση αυτή θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει και νέα μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ στο 3%, καθώς και μικρή αύξηση του πληθωρισμού στο 2,25% έως τις αρχές του 2020.
Στην έκθεση της Goldman Sachs τονίζεται ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τις 11 από τις συνολικά 13 αυξήσεις επιτοκίων που έχουν γίνει ή αναμένεται να γίνουν, ενώ ο βασικός κίνδυνος σε αυτό το πεδίο είναι να υπάρξει υπερθέρμανση της οικονομίας των ΗΠΑ, οπότε και να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Όσον αφορά στην Κίνα, η χώρα βίωσε το 2018 μία δραστική πτώση στην ανάπτυξη, εν μέσω της μείωσης της πιστωτικής επέκτασης, αλλά και των ανησυχιών που δημιούργησε ο «εμπορικός πόλεμος» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική να έχει πλέον ομαλοποιηθεί, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης θα κινηθεί σε μέτρια επίπεδα.
Τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη των χωρών της ζώνης του ευρώ είναι απογοητευτικά, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης της αναμενόμενης αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, αλλά και της περαιτέρω μείωσης του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Μεγάλο μέρος αυτών των στοιχείων όμως, οφείλεται στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος έχει πληγεί από τις αλλαγές στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που επιβάλουν οι χώρες της ευρωζώνης. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η πραγματική ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε από το 3% στις αρχές της χρονιάς σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα του 2% τώρα.
Η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρεθεί το 2019 αντιμέτωπη με μία σειρά κινδύνων, που μπορεί να οδηγήσουν την οικονομία σε μεγαλύτερη επιδείνωση από την προβλεπόμενη. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η κρίση που έχει προκύψει από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας δε θα λυθεί – τουλάχιστον σύντομα – ενώ η οικονομία της χώρας θα βρεθεί στις αρχές της χρονιάς αντιμέτωπη με ύφεση. Το καλό νέο είναι πως παρότι μπορεί να επιδεινωθεί αυτή η κρίση, πριν τελικά λυθεί με κάποιον τρόπο, η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες, εκτός αν η κρίση μεταδοθεί και στις άλλες χώρες.
Σημαντικός κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει και η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, ειδικά αν γίνει με άτακτο τρόπο και όχι στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας, ενδεχόμενο ορατό μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Όσον αφορά στους δασμούς σε αυτοκίνητα με τους οποίους απειλούν οι ΗΠΑ την ΕΕ, σίγουρα υπάρχει κάποια ανησυχία, όμως η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο «πόλεμος» της Ουάσιγκτον θα επικεντρωθεί στο Πεκίνο.
Οι κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης είναι υπαρκτοί, όμως υπάρχουν και κάποια θετικά σημεία. Το εισόδημα των νοικοκυριών αυξάνεται σημαντικά, χάρη στις σταθερές θέσεις εργασίας και τις αυξήσεις στα ημερομίσθια. Οι πιστωτικές συνθήκες μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη, χάρη και στην πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να επεκταθεί την επόμενη χρονιά, συνθήκη που μπορεί να δώσει μία μικρή ώθηση στην ανάπτυξη της τάξεως του 0,25%. Με βάση όλα τα παραπάνω, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί το 2019 στο 1,6%, ποσοστό που πάντως είναι σχετικά χαμηλό, δεδομένου ότι η τάση είναι για 1%.
Ο πληθωρισμός παραμένει, παρά τα μέτρα, «κολλημένος» στο 1%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται, σύμφωνα με την Goldman Sachs, στις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Η ανεργία έχει πλέον υποχωρήσει στο 8,1%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, το οποίο ωστόσο είναι αρκετά υψηλό. Ο συνδυασμός της πτώσης της ανεργίας και της αύξησης των ημερομισθίων πιθανότατα θα δώσει ώθηση στον πληθωρισμό που ίσως κινηθεί πιο κοντά στα επιθυμητά επίπεδα από την ΕΚΤ, δηλαδή στο 2%.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα έρθει στα τέλη του 2019.