Τα συμπεράσματα από τις χαμηλές πτήσεις του ΑΕΠ
Τα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο διάστημα Απριλίου- Ιουνίου, δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς υπήρχαν ενδείξεις- ειδικά από τους δείκτες λιανικού εμπορίου- ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί με χαμηλότερη ταχύτητα από το προσδοκώμενο, δυσκολεύοντας κυρίως την “επόμενη ημέρα”.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ- δεν αποκλείεται ανάλογη αναθεώρηση επί τα χείρω όπως συνέβη με τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου- με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου η ελληνική οικονομία “έτρεξε” με μόλις 1,5%.
Πρώτο συμπέρασμα; Για να φτάσουμε στο 2% σε ετήσια βάση, στο δεύτερο μισό του 2019 θα πρέπει το ΑΕΠ να “τρέξει” με 2,5% κατά μέσο όρο. Το γεγονός ότι στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα η οικονομία “έπιασε” 1,75% αναδεικνύει τη δυσκολία, αφού στο “καλό” καλοκαιρινό τρίμηνο θα απαιτηθούν πολύ υψηλότερες επιδόσεις από το περσινό 2%.
Συμπέρασμα δεύτερο; Η καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών δεν έχει ομαλοποιηθεί και είναι ενδεικτικό ότι μετά από μήνες, το... ταμείον έγραψε μείον και η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε πτώση 0,7% σε ετήσια βάση. Αναμφίβολα η αβεβαιότητα, που πάντα συνοδεύει τις εκλογικές αναμετρήσεις, πόσο μάλλον τις αλλεπάλληλες φετινές, έπαιξε ρόλο, ωστόσο αυτό που θα “μετρήσει” είναι αφενός η ψυχολογία ότι κάτι αλλάζει αφετέρου η πιο... γεμάτη τσέπη. Επί του παρόντος, στα θετικά καταγράφεται η μείωση των βαρών από τη φορολογία των ακινήτων, ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι θα απαιτηθούν περισσότερα, για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Τα μάλλον απογοητευτικά στοιχεία από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενισχύει αυτήν την άποψη.
Συμπέρασμα τρίτο; Χωρίς σημαντική ή μάλλον εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων, το ΑΕΠ δεν μπορεί να αναπτύξει τη δυναμική που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο, δυσχεραίνοντας την εφαρμογή του φιλόδοξου πλάνουφοροελαφρύνσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Έτσι, αν και οι εξαγωγές σημείωσαν μια ενθαρρυντική αύξηση 5,4%, μετά την εντυπωσιακή επιβράδυνση στο πρώτο τρίμηνο, οι επενδύσεις “βούτηξαν” (5,8% σε σχέση με πέρσι), “φωνάζοντας” ότι το βάρος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης πρέπει να πέσει εκεί.
Το βασικό σενάριο για τον Προϋπολογισμό του 2020 θα είναι ότι το φετινό ΑΕΠ θα κινηθεί στα όρια του 2%, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από πέρσι και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο για την επόμενη χρονιά οι ασκήσεις επί χάρτου συνεχίζονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν οι Ευρωπαίοι δεν δεχθούν το ελληνικό αίτημα να υποβληθεί Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο κατευθείαν τον επόμενο Μάιο, τότε ο πονοκέφαλος για το υπουργείο Οικονομικών θα είναι έντονος, αφού θα υποχρεωθεί να “γράψει” τουλάχιστον 3% για τη μεθεπόμενη χρονιά, έτσι ώστε να “κουμπώσουν” τα μέτρα ελαφρύνσεων...