Χατζηδάκης: Δεν θα γίνουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Τέλος στο φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού», ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, στο πλαίσιο της οποίας ξεκαθάρισε ότι η κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα και δεν θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.
Σε σχέση με τον «ενεργειακό τουρισμό» ο υπουργός είπε συγκεκριμένα: «Θα συνεννοηθούμε με τη ΡΑΕ για να τελειώσει το φαινόμενο του "ενεργειακού τουρισμού". Τι θέλω να πω; Ότι κάποιος φεσώνει τη ΔΕΗ και μετά πηγαίνει και φεσώνει έναν εναλλακτικό πάροχο και μετά πηγαίνει στον επόμενο κ.λπ. Αυτό πρέπει να τελειώσει όπως τελείωσε και στην τηλεφωνία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να είναι αντίθετος και θα το κάνουμε».
Ο υπουργός ανέφερε ότι το Δημόσιο δεν οφείλει τόσα πολλά ενώ και η Νέα Δημοκρατία έχει ρυθμίσει τις οφειλές της και έχει ακόμα δύο δόσεις, των 6.000 ευρώ η καθεμία, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. «Βασικά οφείλουν οι Περιφέρειες μέσω των λεγόμενων ΤΟΕΒ και οι Δήμοι μέσω των λεγόμενων ΔΕΥΑ που είναι για την άρδευση και την ύδρευση. Και εκεί είμαστε σε επαφή και με την ΚΕΔΕ και με την ΕΝΠΕ, την αντίστοιχη Ομοσπονδία των Περιφερειών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν. Θέλω να πω όμως ότι τα μισά από τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ τα χρωστούν 60.000 άνθρωποι ή φορείς και εκεί θα δοθεί η έμφαση. Το τελευταίο δίμηνο δόθηκαν εντολές για 30.000 αποκοπές ρεύματος», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τα ΝΟΜΕ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Εμείς την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, δεν θα την κάνουμε και θα σταματήσουμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, γιατί θέλουμε να υπάρχει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις. Και, βεβαίως, στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη "μετά-ΝΟΜΕ" εποχή, με μια υγιή απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, όπου θέλουμε να υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί πάροχοι, και η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της και οι καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές».
Σε ερώτηση για το ζήτημα των απορριμμάτων, ο υπουργός υπενθύμισε ότι με τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης που εγκρίθηκαν το 2014, όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης, το ζήτημα αντιμετωπίστηκε σε μια σειρά περιοχών της Ελλάδας, όπως η Ήπειρος, οι Σέρρες, η Ηλεία, η Δυτική Μακεδονία.
«Στην Αττική, ενώ είχαμε αδειοδοτήσει κι εγκρίνει μια τέτοια μονάδα, περισσότερες μονάδες, η απελθούσα περιφερειάρχης, η κυρία Δούρου, ακύρωσε το σχεδιασμό και αυτή την ώρα είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να έχουμε λόφους σκουπιδιών», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. «Θα συνεργαστούμε στενά», πρόσθεσε, «με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και την περιφέρεια Αττικής, διότι οι προσωρινές παρατάσεις στη Φυλή το πολύ να μας πάνε για ένα χρόνο ακόμα. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε μια σφαιρική λύση και να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δυνατόν -και για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας και για λόγους ποιότητας ζωής, αλλά και για λόγους αξιοπρέπειας αν θέλετε αυτής της χώρας- να συνεχίζουμε στο όνομα ιδεοληψιών να δημιουργούμε τέτοιου είδους ζητήματα στους εαυτούς μας».