Φωτιά και λάβρα οι φόροι καυσίμων στην Ελλάδα
Σαν να ζουν στη... Σκανδιναβία, θα πρέπει να αισθάνονται οι Έλληνες, καθώς η φορολογία στην κατανάλωση διαμορφώνεται σε επίπεδα δυσανάλογα ψηλά με την αγοραστική τους δύναμη. Πέρα από το βασικό συντελεστή ΦΠΑ που βρίσκεται στο 24%, δηλαδή μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερφορολόγησης είναι τα καύσιμα.
Το όχι και τόσο μακρινό 2016, η τότε κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει ή να επιβάλει Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, έτσι ώστε να κλείσει την αξιολόγηση με την τρόικα. Μεταξύ αυτών των φόρων ήταν οι ΕΦΚ σε βενζίνη και πετρέλαιο, ανάβοντας φωτιές στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις, λόγω κόστους μεταφορών. Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο από την ολοκλήρωση του Μνημονίου κι ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει ή δρομολογηθεί φοροελαφρύνσεις, επικρατεί ακόμα σιγή ασυρμάτου για τους φόρους στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να... καμαρώνει στην 3η θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης, όπως αποκαλύπτει η συγκριτική μελέτη του TaxFoundation.
Ο προβλεπόμενος ελάχιστος ΕΦΚ στην αμόλυβδη ορίζεται στα 0,36 ευρώ ανά λίτρο, ωστόσο αποτελεί κεντρική επιλογή των περισσοτέρων κρατών- μελών της Ε.Ε. να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα είτε για περιβαλλοντικούς λόγους (χρηματοδότηση “πράσινων” πολιτικών) είτε για δημοσιονομικούς. Σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία παραμένει η Ελλάδα, έχοντας ακριβώς τον ίδιο ΕΦΚ στη βενζίνη με τη Φινλανδία! Η μόνη... παρηγοριά είναι ότι ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του κοινοτικού μέσου όρου αλλά 0,08 ευρώ ανά λίτρο πάνω από το ελάχιστο όριο των 0,30 ευρώ.
Φυσικά δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι... καπέλο σε όλους αυτούς τους φόρους μπαίνει ΦΠΑ 24%, με αποτέλεσμα η τελική επιβάρυνση να διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Στο μέτωπο των τσιγάρων, αν έμενε κανείς στην τελική κατάταξη της Ελλάδας- στη 14η θέση- ως προς το ύψος των ΕΦΚ που επιβαρύνουν την τιμή ανά πακέτο, θα σχημάτιζε μάλλον λανθασμένη εντύπωση, καθώς η συνολική φορολογία επί της λιανικής τιμής διαμορφώνεται πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο, κατατάσσοντας τελικά τη χώρα μας στην 6η θέση της βαρύτερης φορολογίας.
Τα πιο ακριβά τσιγάρα εντοπίζονται στην Ιρλανδία, στην Αγγλία, ενώ σίγουρα και οι Βόρειοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, εξ ου και η άνθιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, από το οποίο δεν εξαιρείται ούτε η Ελλάδα των πολύ χαμηλότερων κατά κεφαλήν εισοδημάτων.