Συνεχής ανάκαμψη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Κατάρ

NEWSROOM
Συνεχής ανάκαμψη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Κατάρ
Shutterstock

Το εύφορο έδαφος που διαγράφεται στις σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ χαρτογράφησε με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρεσβευτής του εμιράτου αυτού της Μέσης Ανατολής, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμ υπογραμμίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κατάρ βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς ανάκαμψης. Ειδικότερα, ο Καταρινός πρέσβης αναφέρεται στη σημασία διεύρυνσης της αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών για την αύξηση των τουριστικών ροών από το Κατάρ, καθώς και στην ενεργοποίηση των εκκρεμουσών συμφωνιών και τη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

Εστιάζοντας στην προσθήκη, πέρα από την Αθήνα, δύο νέων απευθείας πτήσεων των Καταρινών Αερογραμμών προς τη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο, επισήμανε πως αποτελούν ένα βασικό παράγοντα για την αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών στην Ελλάδα. «Οι απευθείας πτήσεις προς τους εν λόγω νέους προορισμούς παρέχουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει στο βόρειο τμήμα της χώρας και να επισκεφθεί τις γειτονικές περιοχές εύκολα και γρήγορα» εξήγησε.

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το κλίμα των διμερών σχέσεων, ο πρεσβευτής του Κατάρ υπογράμμισε πως αρκετές συμφωνίες για συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών τέθηκαν σε ισχύ και οι δυο πλευρές επιδίωξαν την ενεργοποίηση, το συντομότερο δυνατόν, των εκκρεμουσών συμφωνιών. Τροχιοδείκτης στην κατεύθυνση αυτή είναι επιπλέον, σύμφωνα με τον πρέσβη του Κατάρ, πως Έλληνες και Καταρινοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε διάφορα Φόρουμ και Συνέδρια που διεξήχθησαν στην Ντόχα και την Αθήνα, αντίστοιχα, καθώς και ότι οι διμερείς σχέσεις στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών αναβαθμίζονται συνεχώς και διέπονται από στενή συνεργασία, ειδικά σε τομείς που σχετίζονται με την στρατιωτική εκπαίδευση των στελεχών τους.

Επίσης, ο Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμ τόνισε πως το «κράτος του Κατάρ δεσμεύεται σε όλον τον κόσμο να διοργανώσει ένα μοναδικό Παγκόσμιο Μουντιάλ».

Τέλος, σκιαγράφησε τη σημερινή κατάσταση στο Κατάρ δύο χρόνια μετά την επιβολή του αποκλεισμού του.

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή του Κατάρ στην Ελλάδα, στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ερ.: Συμπληρώνονται σχεδόν δύο χρόνια μετά την επιβολή του αποκλεισμού κατά του Κατάρ. Πού βρίσκεται σήμερα η κατάσταση και πώς έχει επηρεάσει το Κατάρ. Είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να αρθεί σύντομα;

Απ.: Το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο του Κράτους του Κατάρ έπεσε θύμα διαδικτυακής επίθεσης στις 24 Μαΐου 2017, που είχε ως αποτέλεσμα να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ψευδείς και κατασκευασμένες δηλώσεις που αποδόθηκαν στην Α.Υ Εμίρη του Κατάρ.

Ξεκίνησε μια άνευ προηγούμενου εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης με πολιτικά κίνητρα κατά της Πολιτείας, της Εθνικής Ασφάλειας και των Συμβόλων Κυριαρχίας του που επιδίωκαν την καταστροφή του Κράτους του Κατάρ, μέσω της άσκησης πίεσης για να αποσπάσει την προσοχή του Κατάρ από τις προσπάθειες που καταβάλλει για ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Μέσω των εν λόγω κατασκευασμένων ειδήσεων και δηλώσεων και χωρίς την ύπαρξη νόμιμων δικαιολογητικών τα τέσσερα κράτη του αποκλεισμού προέβησαν στο κλείσιμο των χερσαίων συνόρων τους και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου με το Κράτος του Κατάρ και διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Η επόμενη μέρα του αποκλεισμού, μετά το κλείσιμο των συνόρων των τεσσάρων κρατών, το Υπουργείο Οικονομίας και Εμπορίου του Κατάρ ξεκίνησε σε συνεργασία με τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες εκστρατεία με τίτλο «Μαζί υποστηρίζουμε τα εθνικά προϊόντα».

Ο αποκλεισμός διέφερε από κάθε άλλο διπλωματικό ή οικονομικό ή πολιτικό αποκλεισμό, καθώς ήταν ανθρωπιστικός αποκλεισμός που κατέρριψε όλες τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα του Καταρινού Λαού και των πολιτών του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου.

Οι παραβιάσεις που υπέστη το Κατάρ, αφορούσαν παραβιάσεις κατά των δικαιωμάτων των οικογενειών, παραβιάσεις κατά των δικαιωμάτων στην ελεύθερη μετακίνηση, την εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, την επανένωση των οικογενειών, της κατοχής ακινήτων. Οι παραβιάσεις έφτασαν στην αναγκαστική εξαφάνιση των πολιτών, την αυθαίρετη κράτηση, στην πειρατεία και κατασκοπεία. Επίσης παραβιάστηκε ο Αραβικός Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου Συνεργασίας των Αραβικών Κρατών του Κόλπου, η Οικονομική Συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και της Σύμβασης του Σικάγου για την απαγόρευση της διέλευσης της Πολιτικής Αεροπορίας του Κατάρ από τον εναέριο χώρο των τεσσάρων κρατών του αποκλεισμού χωρίς την ύπαρξη σοβαρής δικαιολογίας που αφορά την δημόσια ασφάλεια ή στρατιωτικής αναγκαιότητας.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε από την Κυβέρνηση του Κατάρ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Διεθνών Δικαστηρίων και των Επιτροπών Διαιτησίας, για την άρση του αποκλεισμού από τους πολίτες και τους κατοίκους του Κράτους του Κατάρ. Κάλεσε επίσης την «Επιτροπή Διεκδίκησης Αποζημιώσεων» να επιταχύνει την εκδίκαση των διαδικασιών, και σύστησε όπως «διευκολυνθεί η ένταξη των φοιτητών στα Πανεπιστήμια και το εκπαιδευτικό σύστημα και την άμεση διευθέτηση ορισμένων σοβαρών ανθρωπιστικών περιπτώσεων».

Η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Κατάρ απέστειλε επιστολές σε 450 Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διεθνείς και περιφερειακές, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές, όπου ζήτησε να κινηθούν άμεσα για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης που επέφερε ο αποκλεισμός. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισκέφθηκε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τους παρουσίασε όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπέστη το Κατάρ από τις χώρες του αποκλεισμού. Επίσης υποδέχθηκε εκπροσώπους πολλών διεθνών οργανώσεων, κυβερνητικών και μη, καθώς και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από ευρωπαϊκές χώρες.

Το Κράτος του Κατάρ ίδρυσε επίσης την Επιτροπή Διεκδίκησης Αποζημιώσεων που προκλήθηκαν από τον αποκλεισμό.

Το Κατάρ κατάφερε να ξεπεράσει τις συνέπειες του αποκλεισμού εξαιτίας των άμεσων ενεργειών του και του ιδιωτικού του τομέα, ο οποίος συνέβαλε δυναμικά στη διάσωση της χώρας από τις συνέπειες της αναπάντεχης αυτής κρίσης.

Το λιμάνι Hamad διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του αποκλεισμού, καθώς η Ντόχα δεν είχε πια ανάγκη τα ενδιάμεσα λιμάνια για να εξασφαλίσει τις ανάγκες της σε πρώτες ύλες, αφού συνδέθηκε με άλλα περιφερειακά και διεθνή λιμάνια. Από την άλλη οι Εθνικές Αερογραμμές του Κατάρ (Qatar Airways) συνεχίζει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως.

Η Ντόχα όμως δεν επαναπαύτηκε, αλλά αύξησε τις συνεργασίες της με πολλές χώρες – όπως το Σουλτανάτο του Ομάν, το Κουβέιτ, την Τουρκία, το Ιράν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα η Κυβέρνηση του Κατάρ υπέγραψε μεγάλο αριθμό Πρωτοκόλλων Συνεργασίας με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την Τουρκία, την Κίνα, την Κορέα, τη Μαλαισία, την Ινδία και άλλες.

Επιπλέον διατήρησε το Κράτος του Κατάρ την προχωρημένη θέση του σε ό,τι αφορά τους δείκτες της ανθρώπινης ανάπτυξης τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνή επίπεδο. Επίσης συνεχίζει το έργο του για επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ερ.: Σε συνέντευξή σας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχεδόν πριν από ένα χρόνο, είχατε χαρακτηρίσει την Ελλάδα σημαντική χώρα για το Κατάρ και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πύλη εισόδου του Κατάρ στην Ευρώπη. Έχουν γίνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση;

Απ.: Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κατάρ βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς ανάκαμψης λόγω της συνεχούς επικοινωνίας που τονίζεται με τις επίσημες επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών.

Όσον αφορά την Αεροπορία οι Εθνικές Αερογραμμές του Κατάρ (Qatar Airways) εγκαινίασαν εκτός από την Αθήνα, δυο επιπλέον προορισμούς με απευθείας πτήσεις, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και το νησί της Μυκόνου.

Επίσης, ο αριθμός των Καταρινών τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Έλληνες και Καταρινοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε διάφορα Φόρουμ και Συνέδρια που διεξήχθησαν στην Ντόχα και την Αθήνα, αντίστοιχα.

Αρκετές Συμφωνίες για συνεργασία μεταξύ του Κράτους του Κατάρ και της Ελληνικής Δημοκρατίας τέθηκαν σε ισχύ και οι δυο πλευρές επιδίωξαν την ενεργοποίηση, το συντομότερο δυνατόν, των εκκρεμών Συμφωνιών.

Οι διμερείς σχέσεις στον Στρατιωτικό Τομέα μεταξύ των δύο χωρών αναβαθμίζονται συνεχώς και διέπονται από στενή συνεργασία, ειδικά σε τομείς που σχετίζονται με την στρατιωτική εκπαίδευση των στελεχών τους.

Ερ.: Το Κράτος του Κατάρ επελέγη το 2010 να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Αυτό ήταν πριν από την επιβολή του αποκλεισμού τον Μάιο του 2017 από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. Ο αποκλεισμός αυτός έχει αρνητικό αντίτυπο στις προετοιμασίες και στην ικανότητα του Κατάρ να ολοκληρώσει τον στόχο της εγκαίρως;

Απ.: Ο αποκλεισμός δεν επηρέασε την ολοκλήρωση των υποδομών φιλοξενίας του Κατάρ του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022. Οι εργασίες του Κράτους για τη φιλοξενία του Μουντιάλ συνεχίζονται χωρίς καμία καθυστέρηση. Και το τελευταίο στάδιο θα ολοκληρωθεί έως το 2021. Το μόνο που έχει συμβεί είναι ότι η Ντόχα αντικατέστησε τη χώρα εισαγωγής πρώτων υλών.

Ορισμένα από τα αδελφικά κράτη έκλεισαν την πόρτα της συνεργασίας, ενέργεια που αποδείχθηκε περισσότερο επιζήμια για τα ίδια και όχι για το Κράτος του Κατάρ. Ήτοι όλες οι εξαγωγές σταμάτησαν προς την αγορά του Κατάρ, η οποία θεωρείται μια σημαντική και πολλά υποσχόμενη αγορά για τις ιδιωτικές εταιρείες του Αραβικού Κόλπου και που χαρακτηρίζεται από ισχυρή κίνηση στον κατασκευαστικό τομέα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

Ανέκαθεν το Κράτος του Κατάρ υποστήριζε τη βιομηχανία των χωρών του Κόλπου και την ενιαία οικονομία τους. Πάντα οι εταιρείες της περιοχής αποτελούσαν προτεραιότητα για το Κράτος του Κατάρ αν και υπήρχαν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις και επιλογές. Όμως η επιβολή του αποκλεισμού ήταν η τελευταία επιλογή των εν λόγω χωρών. Το Κράτος του Κατάρ δεσμεύεται σε όλον τον κόσμο να διοργανώσει ένα μοναδικό Παγκόσμιο Μουντιάλ.

Ερ.: Αποτελεί η Ελλάδα έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς του Κατάρ; Ποιες ενδείξεις υπάρχουν για τον αριθμό των τουριστών από το Κατάρ που αναμένεται να περάσουν φέτος τις διακοπές τους στην Ελλάδα; Τι προοπτικές υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα; Οι Εθνικές Αερογραμμές του Κατάρ εγκαινίασαν πέρυσι δυο νέες απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο, εκτός από τον σταθμό της Αθήνας. Ποια είναι η σημασία τους για την αύξηση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα;

Απ.: Υπάρχει σαφής αύξηση των Καταρινών τουριστών στην Ελλάδα, ειδικά μετά τα εγκαίνια των απευθείας πτήσεων των Καταρινών Αερογραμμών προς τη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο, οι οποίες αποτελούν ένα βασικό παράγοντα για την αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Οι απευθείας πτήσεις προς τους εν λόγω νέους προορισμούς παρέχουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει στο βόρειο τμήμα της χώρας και να επισκεφθεί τις γειτονικές περιοχές εύκολα και γρήγορα.

Ανέκαθεν η Ελλάδα με τον πολιτισμό, το ζεστό κλίμα, την εξαιρετική γεωγραφική θέση, τα γραφικά τοπία και τη φιλοξενία των ανθρώπων της αποτελούσε πόλο έλξης για τους Άραβες τουρίστες γενικότερα και τους Καταρινούς τουρίστες ειδικότερα.

Ερ.: Έλληνες και Καταρινοί επιχειρηματίες έχουν πραγματοποιήσει πολλές επαφές στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Kατάρ που ιδρύθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα και σε ποιους τομείς ανοίγονται ορίζοντες συνεργασίας; Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από το Κατάρ για την Ελλάδα;

Απ.: Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας – Kατάρ διοργανώνουν συνέδρια και Φόρουμ τόσο στην Ντόχα όσο και στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ και της Ελλάδας. Τα σημαντικότερα είναι τα ακόλουθα:

- 3 Απριλίου 2019: Φόρουμ που απευθύνεται σε μεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες και σε εργοστάσια ελληνικών κατασκευαστικών πρώτων υλών που πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Έργων του Κατάρ.

- 2 Μαΐου 2019: Συνέδριο Εργασίας και Επενδύσεων που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο του Κατάρ. Στα εν λόγω Φόρουμ και Συνέδρια συμμετέχον πολλές ελληνικές και Καταρινές εταιρείες, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, έτσι ώστε να παρέχουμε την ευκαιρία σε περισσότερες ελληνικές εταιρείες να συνεργάζονται με τις Καταρινές εταιρείες, να επωφελούνται και να εκπαιδεύονται τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι επιχειρηματικές συναλλαγές στο Κατάρ.

Στο ίδιο πλαίσιο το Επιχειρηματικό Συμβούλιο και Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας – Kατάρ διοργάνωσε Οικονομικό Φόρουμ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώην Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Κατάρ (1-2/05/2019), με στόχο την ανάδειξη νέων προοπτικών για την προσέλκυση επενδύσεων από το Κατάρ προς την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ