Λίφτινγκ στη ρύθμιση για α΄κατοικία και Εξωδικαστικό

Φωτο: Shutterstock

Όταν περιμένεις περίπου 150.000 αιτήσεις ρύθμισης «κόκκινων» δανείων α΄ κατοικίας κι επί του παρόντος έχεις μόλις 16.200, όχι αιτήσεις αλλά προκαταρκτικές διαδικασίες, τότε είναι προφανές ότι δεν φταίει μόνο ο «νεκρός» Αύγουστος. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του economistas, έρχονται αλλαγές στη διαδικασία, που στοχεύουν στη μοναδική ίσως «τρύπα» του συστήματος: στο πιστοποιητικό βαρών.

Όπως είχε αποκαλύψει το economistas στις 5 Αυγούστου, για να πάρει κανείς το πολυπόθητο πιστοποιητικό βαρών από το Υποθηκοφυλακείο, μπορεί να χρειαστεί να περιμένει ως και… 3 μήνες, αφού όλα γίνονται με το… χέρι! Ποιο είναι το πρόβλημα; Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι το μοναδικό που δεν «φορτώνεται» ηλεκτρονικά στην αίτηση ρύθμισης για την α’ κατοικία και πρέπει οι δανειολήπτες να το παραλάβουν από το Υποθηκοφυλακείο κι εν συνεχεία να το «φορτώσουν» στην αίτηση τους. Ποιο είναι το μυστικό; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω υπάλληλοι λειτουργούν στο… ρελαντί, προκειμένου να ασκήσουν πίεση έτσι ώστε να μην ενσωματωθούν στο Κτηματολόγιο, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος Σταθάκη!!!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι τουλάχιστον 2.000 οι δανειολήπτες που έχουν παγιδευτεί σε αυτήν τη διελκυστίνδα και για να κοπεί αυτός ο Γόρδιος Δεσμός, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει αυτήν την υποχρέωση. Ποιος θα αναζητά το πιστοποιητικό βαρών; Οι τράπεζες, που αναμφίβολα έχουν τον τρόπο τους να πιέζουν πιο έντονα για την έγκαιρη έκδοση του εγγράφου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν το σχετικό πιστοποιητικό για το 80% των περιπτώσεων κι ως εκ τούτου οι νομικές τους υπηρεσίες θα αναλάβουν στο εξής να αναζητούν τα πιστοποιητικά βαρών από τα Υποθηκοφυλακεία για το 20% των περιπτώσεων. Η πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων μερών είναι ότι σε κάθε περίπτωση από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να «τρέχουν» πιο γρήγορα οι αιτήσεις ρύθμισης στεγαστικών κι επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη κύριας κατοικίας.

Λίφτινγκ ετοιμάζεται και για τον Εξωδικαστικό, που έχει «κολλήσει» λόγω της ενεργοποίησης των 120 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολύπλοκη διαδικασία, που προβλέπεται σήμερα για τις επιχειρήσεις, θα αλλάξει και θα προσαρμοστεί στα όσα ισχύουν και για την κύρια κατοικία. Σήμερα, μια επιχείρηση μπαίνοντας στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού ξεκινά ένα παζάρι διαρκείας κυρίως με τις τράπεζες, με αποτέλεσμα η διαδικασία να χρονίζει. Το σχέδιο προβλέπει ότι η νομοθετική διάταξη, που αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, θα φέρει τα πάνω- κάτω.

Συγκεκριμένα, μπαίνοντας μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας στην πλατφόρμα και συμπληρώνοντας τα στοιχεία του, θα λαμβάνει σε εύλογο χρονικό διάστημα την πρόταση ρύθμισης της ή των τραπεζών. Όπως ακριβώς συμβαίνει με την α’ κατοικία, ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να διαπραγματευθεί αυτήν την πρόταση αλλά είτε να την αποδεχθεί είτε να την απορρίψει. Η διαδικασία θα «τρέχει» πολύ πιο γρήγορα, καθώς οι τράπεζες αναμένεται να συγκλίνουν σε έναν ενιαίο τρόπο παραγωγής προτάσεων, όπως δηλαδή συμβαίνει με τις ρυθμίσεις για την κύρια κατοικία.

Τα έως τώρα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού μπορεί να ικανοποιούν τους Θεσμούς, αλλά με δεδομένη τη διόγκωση του Ιδιωτικού Χρέους είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ικανοποιούν την κυβέρνηση, που έχει κεντρικό στόχο την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας:

Επιχειρήσεις και ομόρρυθμοι εταίροι (101 εβδομάδες λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.176 αιτήσεις και εξ αυτών μόλις 367 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.

Ελεύθεροι επαγγελματίες (75 εβδομάδες λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.332 αιτήσεις και εξ αυτών 1.510 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Αγρότες (54 εβδομάδες λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 369 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών 230 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ