Ελληνικό: Το παρασκήνιο για την απόφαση - έκπληξη του ΚΑΣ
Πιο εύκολα από το αναμενόμενο και προς έκπληξη ακόμα και ορισμένων τακτικών μελών του, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) κατέληξε σε ομόφωνη γνωμοδότηση για την τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Lamda Development.
Η ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ αποτελεί καθοριστικό βήμα για την επανέκδοση της ΚΥΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο, στο σκέλος της που αφορά στις διατάξεις του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και για την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης που θα γίνει στην Ελλάδα.
Τα μέλη του ΚΑΣ συμφώνησαν ομόφωνα ότι οι επενδυτές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν για έγκριση στα όργανα του υπουργείου Πολιτισμού τις μελέτες για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν σε όλη την έκταση του ακινήτου, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ που εκδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Εφεξής το υπουργείο Πολιτισμού θα εγκρίνει τις περιβαλλοντικές και αρχιτεκτονικές μελέτες που αφορούν μόνο σε παρεμβάσεις στις περιοχές οι οποίες έχουν κηρυχθεί χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και σε απόσταση 20 μέτρων πέριξ αυτών.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να εξετάζουν, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, και τις μελέτες που αφορούν στις όψεις των κτηρίων πρώτης γραμμής, τα οποία θα ανεγερθούν στα οικοδομικά τετράγωνα που εφάπτονται στους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Τα μέλη του ΚΑΣ, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση, αποφάσισαν πως ο αδόμητος χώρος γύρω από το ταφικό μνημείο του Ελληνικού θα πρέπει να ανέρχεται σε 20 μέτρα και ότι θα ελεγχθούν οι όψεις των κτηρίων που θα κοιτούν προς τον περίβολο του αρχαίου μνημείου.
Ένας από τους όρους που ετέθη από τα μέλη του ΚΑΣ αφορά και στη διασύνδεση του αδόμητου χώρου πρασίνου περιμετρικά του μνημείου με τους αρχαίους οδικούς άξονες.
Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, την οποία θα υπογράψει τις επόμενες ημέρες η Λίνα Μενδώνη, αναφέρει επίσης ότι οι αρχαιότητες που θα έρθουν στο φως κατά τη διάρκεια των έργων θα προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
Η ομόφωνη απόφαση των τακτικών μελών του Συμβουλίου αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου πως στη νέα σύνθεση του ΚΑΣ, όπως αυτή τροποποιήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού στις 13 Αυγούστου, συμμετέχουν και αρκετά μέλη από την προηγούμενη σύνθεση.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, τα περισσότερα τακτικά μέλη συντάχθηκαν με την εισήγηση των αρμόδιων διευθύνσεων αρχαιοτήτων και αναστηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού για την αλλαγή των όρων της ΚΥΑ.
Ορισμένα μέλη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους με ήπιο τρόπο, τονίζοντας ότι η διάταξη που προέβλεπε πως οι μελέτες για το σύνολο του ακινήτου πρέπει να εγκρίνονται από το υπουργείο Πολιτισμού δεν αποτελεί εμπόδιο για την επένδυση αλλά ευκαιρία, προκειμένου να επιτευχθεί καλή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και των επενδυτών.
Άλλα μέλη του ΚΑΣ προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το περιεχόμενο της ΚΥΑ τονίζοντας πως όλες οι οικοδομικές άδειες εγκρίνονται από τις εφορείες αρχαιοτήτων. Όταν έγινε η παρατήρηση αυτή, πήρε το λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ, Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος τόνισε πως η έγκριση οικοδομικών αδειών αποτελεί διαφορετική περίπτωση από την έγκριση αρχιτεκτονικών και περιβαλλοντικών μελετών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκλήθησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της Ελληνικό Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι υπέβαλαν την αίτηση θεραπείας της υπουργικής απόφασης, αλλά και εκπρόσωποι της Lamda Development.
Η νομική σύμβουλος της Ελληνικό Α.Ε., Γλυκερία Σιούτη τόνισε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι αρμόδιες να κρίνουν τις αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές μελέτες, δεδομένου πως αρμόδιο όργανο είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού.
Η κυρία Σιούτη ανέφερε επίσης πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε για το ύψος των ψηλών κτηρίων που πρόκειται να κατασκευαστούν στο πρώην αεροδρόμιο, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρει η ΚΥΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Σύμφωνα με τα σχέδια των επενδυτών, στο Ελληνικό θα ανεγερθούν έξι ουρανοξύστες με ύψος έως και 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας.