Επιφυλάξεις Morgan Stanley στη λύση στα «κόκκινα» δάνεια

NEWSROOM
Morgan Stanley
Φωτό: Associated Press

Τις επιφυλάξεις της διατηρεί η Morgan Stanley σχετικά με το σχέδιο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών που παρουσίασε χθες το Bloomberg για τη λύση στο χρόνιο πρόβλημα των NPLs μέσω της δημιουργίας SPV. Να τονιστεί πως ο τραπεζικός κολοσσός, ακόμα δεν έχει σχολιάσει το σχέδιο της ΤτΕ που ανακοίνωσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως εκτιμά το πανίσχυρο αμερικανικό τραπεζικό ίδρυμα, ένα τέτοιο πλάνο θα παρουσίαζε σημαντικές δυσκολίες ως προς την υλοποίηση και θα απειλούσε με ένα αρνητικό αποτέλεσμα το υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, οι λόγοι για τους οποίους διατηρεί αποστάσεις είναι διότι:

  1. Αν η καθαρή θέση του SPV περιλαμβάνει αναβαλλόμενους φόρους (DTAs) χωρίς καμία κυβερνητική στήριξη / εγγύηση, είναι δύσκολο οι διεθνείς επενδυτές να είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν (μέσω της αγοράς ομολόγων του SPV) την απόκτηση NPEs από τις ελληνικές τράπεζες στην καθαρή λογιστική αξία στην οποία τα κατέχουν οι τράπεζες. Αυτό το σενάριο θα σήμαινε πράγματι ότι τα NPEs που κατέχουν επί του παρόντος οι ελληνικές τράπεζες έχουν προβλεφθεί επαρκώς και ότι το πρόβλημα των NPEs ουσιαστικά δεν υπάρχει - ενώ η αγορά αποτιμά τις ελληνικές τράπεζες με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 12μήνου στο 0,1-0,2.
  2. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η μεταφορά NPEs πραγματοποιηθεί σε τρέχουσες τιμές αγοράς (που θα βοηθούσε το SPV να αντλήσει ομόλογα για να τα αποκτήσει) και εάν αυτές οι τιμές διαφέρουν σημαντικά από την καθαρή λογιστική αξία στην οποία κατέχονται από τις τράπεζες, η συναλλαγή αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διαγραφών από τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.
  3. Στις ελληνικές τράπεζες, περίπου το ήμισυ του κεφαλαίου έχει τη μορφή DTAs (αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων) που θεωρούνται χαμηλότερης ποιότητας από τους οίκους αξιολόγησης, δεδομένου ότι η επιλεξιμότητά τους για μετατροπή σε μετρητά ή ομόλογα εξαρτάται από τα αποθεματικά (cash reserves) της ελληνικής κυβέρνησης τα οποία είναι περιορισμένα ενώ η πρόσβαση στην αγορά παραμένει ασαφής. Η Ελλάδα σήμερα βαθμολογείται με  BB- / B + από τις  Fitch και S & P αντίστοιχα.
ΣΧΕΤΙΚΑ