Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη 4 χωρών στην Αθήνα
Εξελίξεις για την προώθηση του αγωγού East Med αναμένονται από τη σημερινή υπουργική διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Αθήνα με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει την απεμπλοκή διεθνών ενεργειακών έργων, που ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας, από επιμέρους προσκόμματα που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους και θεωρεί ότι το πρώτο βήμα είναι το ζήτημα του East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
Στην 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα υποδεχθεί τον κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, τον κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και τον κ. Φράνσις Φάνον, υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, με τον οποίο είχε χθες ιδιαίτερη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης.
Πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν ότι ο αγωγός East Med αποτελεί ισχυρό μήνυμα σε διπλωματικό επίπεδο προς την Τουρκία, που σχετίζεται τόσο με την συνεργασία των χωρών της περιοχής στον ενεργειακό τομέα, τη διαμόρφωση νέων οδών ενεργειακού εφοδιασμού που παρακάμπτουν την Τουρκία αλλά και την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στα σχέδια αυτά. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό αερίου East Med. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και επαναχάραξη της όδευσης του αγωγού αν κριθεί σκόπιμο προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν ανακύψει εμπόδια από ιταλικής πλευράς.
Στο στάδιο της επίλυσης βρίσκονται και τα ζητήματα χρηματοδότησης του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB) ύστερα από επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χατζηδάκης με την ομόλογο του υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα.
Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν βρίσκεται εξάλλου η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με δεδομένο από ελληνικής πλευράς ότι το τμήμα της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική κατασκευάζεται από θυγατρική του ΑΔΜΗΕ έχοντας το χαρακτήρα του επείγοντος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.
Στα εσωτερικά ενεργειακά "μέτωπα" οι εξελίξεις έχουν ως εξής:
-Είναι σε εξέλιξη συνεννόηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το υπουργείο Οικονομικών και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την απόδοση στην ΔΕΗ των οφειλόμενων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Παράλληλα οριστικοποιείται η ρύθμιση για την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ η οποία μαζί με την μείωση του ΦΠΑ θα αντισταθμίσουν την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ. Στόχος είναι οι εκκρεμότητες να διευθετηθούν πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Δ.Ε.Η.
-Το υπουργείο αναμένει την εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ενώ έχει αποφασιστεί η κατάργηση της διάταξης που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ,για την οποία θα ληφθούν αποφάσεις αφού εξεταστούν τα εναλλακτικά σενάρια.