Ολοταχώς για έγκριση του ιταλικού μοντέλου από την Κομισιόν!
Το αργότερο ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του περιβόητου ιταλικού μοντέλου διαχείρισης «κόκκινων» δανείων από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κι όπως σημειώνει στο economistas πηγή κοντά στη διαδικασία, εάν οι Βρυξέλλες δεν είχαν πάει… διακοπές, τότε το… happy end θα συνέβαινε νωρίτερα.
Η αλήθεια είναι ότι για πολλούς και διάφορους λόγους- όχι μόνο τεχνικούς- οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο του ΤΧΣ, το οποίο επί της ουσίας είναι η μεταφορά του ιταλικού μοντέλου (Asset Protection Scheme) στην ελληνική πραγματικότητα, καθυστέρησαν. Τον περασμένο Ιανουάριο, μάλιστα, αποχώρησε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) όλη η ομάδα των τεχνοκρατών που είχε ασχοληθεί με το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ιταλία κι ως εκ τούτου, το ούτως ή άλλως δύσκολο εγχείρημα βρέθηκε αντιμέτωπο και με τη διστακτικότητα ή τις αγκυλώσεις των νέων Ευρωπαίων τεχνοκρατών. Οι Ευρωεκλογές ήταν το… κερασάκι στην τούρτα, με αποτέλεσμα από τα τέλη του Απριλίου ως και την πρώτη εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές, να έχουν κατέβει τα μολύβια.
Πλέον, το πράγμα «τρέχει» κι αφού ξεπεράστηκε το εμπόδιο της τιμολόγησης του κινδύνου, που θα αναλάβει το Δημόσιο για να εγγυηθεί τις επικείμενες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, η υπόθεση μπαίνει στην τελική ευθεία. Από τη στιγμή που η DG Comp ανάψει το πράσινο φως, δηλαδή αποφανθεί και τυπικά ότι το προτεινόμενο «πακέτο» δεν συνιστά κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες, αφού η τιμολόγηση του κινδύνου θα είναι συμβατή με τους όρους της αγοράς, τότε θα απαιτηθεί η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση, στην «καρδιά» της οποίας θα είναι η μέγιστη έκθεση της εγγύησης, που προτίθεται να αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό είναι το «κλειδί» για να φανεί πόσα «κόκκινα» δάνεια μπορούν να καλυφθούν τελικά από το ιταλικό μοντέλο.
Όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή, τα νούμερα που ακούγονται και γράφονται είναι μάλλον αυθαίρετα, καθώς αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των τιτλοποιήσεων, αν δεν αποτιμηθεί δηλαδή η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων, δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς το ύψος των «κόκκινων» δανείων που μπορούν να καλυφθούν. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών- τουλάχιστον ως τώρα- ήταν να παράσχει εγγυήσεις 4-5 δις ευρώ, μπορεί να εκτιμήσει κανείς με σχετική ασφάλεια ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τουλάχιστον 16 δις ευρώ προβληματικών δανείων.
Προφανές είναι φυσικά ότι αν το υπουργείο Οικονομικών ανεβάσει τον πήχη των εγγυήσεων, τότε η περίμετρος του ιταλικού μοντέλου θα διευρυνθεί. Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να περάσει, όμως, από το τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς και μια σκέψη είναι να τεθεί υπό διαπραγμάτευση η εξαίρεση αυτών των εγγυήσεων από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού, κοινώς να μην επηρεάζεται ο στόχος των πλεονασμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ενεργοποιείται το ιταλικό μοντέλο, εκτιμάται από πηγές κοντά στη διαδικασία, ότι θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης, αφού το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων είναι ίσως αυτό που προβληματίζει περισσότερο, λόγω των επιπτώσεων στο ΑΕΠ της χώρας.