Στη JP Morgan το σχέδιο για το APS - Εκτός «παιχνιδιού» το ΤΧΣ
Εκτός της προσπάθειας και των σχεδιασμών για την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θέτει η κυβέρνηση του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr η κυβέρνηση ανέθεσε το project του APS, δηλαδή της δημιουργίας εταιρίας ειδικού σκοπού για τα κόκκινα δάνεια στην JP Morgan.
Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι με κυβερνητική απόφαση το project θα αναλάβει να το «τρέξει» η JPMorgan, χωρίς να είναι ακόμα σαφές το πώς και το γιατί.
Κάποιοι υπενθυμίζουν ότι μια από τις βασικές μεταμνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, είναι να αναπτύξει το ΤΧΣ ως το τέλος του χρόνου μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες, να τηρηθεί πλήρης η ανεξαρτησία του και να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους, χωρίς πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Δεν είναι, όμως, σαφές εάν αυτές οι μεταμνημονιακές υποχρεώσεις συνδέονται με την «έξοδο» του από το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια.
Ως προς την ουσία, με ΤΧΣ ή χωρίς ΤΧΣ, ο σχεδιασμός για το APS, που προτείνεται στις Ευρωπαϊκές Αρχές ως μια από τις εναλλακτικές για τα «κόκκινα» δάνεια, δεν αλλάζει. Το μοντέλο Ιταλίας, προβλέπει τη “μεταφορά” 15- 20 δισ ευρώ “κόκκινων” δανείων σε Εταιρία Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Scheme), που θα αναλάβει να εκδώσει ομόλογα, με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που θα φτάσουν στα 5- 6 δισ ευρώ ήτοι στο 30%. Για το ποσό αυτό θα “δεσμευθούν” αντίστοιχα κεφάλαια από το περιβόητο buffer (“μαξιλάρι”).
Τρία είναι τα στοιχεία που ζήτησε η Κομισιόν από τους Ιταλούς και θα αποτελέσουν τον μπούσουλα και για την ελληνική κυβέρνηση:
1. Περιορισμός του ρίσκου του Δημοσίου, με την παροχή κρατικών εγγυήσεων μόνο σε senior ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χαμηλής “επικινδυνότητας”
2. Ο επιμερισμός του ρίσκου και η διαδικασία των τιτλοποιήσεων θα δοκιμαστεί από την αγορά πριν από την αποδοχή οποιουδήποτε ρίσκου από το Δημόσιο
3. Θα δοθεί ετήσια αποζημίωση (annual fee) στο Δημόσιο για την ανάληψη του ρίσκου, που θα υπολογιστεί σε όρους αγοράς
Το μοντέλο APS είναι το ένα από τα δύο σχέδια που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά, όπως είχε αποκαλύψει το economistas.gr στις 31 Οκτωβρίου. Για το έτερο σχέδιο, που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας και στηρίζεται στον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, ανώτατη τραπεζική πηγή σημειώνει ότι δεν περιλαμβάνει νέα κρατική ενίσχυση, καθώς υπάρχει ήδη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αναβαλλόμενο φόρο, συνεπώς θεωρητικά έχει προβάδισμα έναντι του APS, που απαιτεί κρατικές εγγυήσεις.
Η ίδια πηγή σημειώνει, επίσης, ότι το σχέδιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη νομοθεσία περί αναβαλλόμενου φόρου (DTC), άρα δεν δημιουργεί πρόβλημα και νομικό προηγούμενο για άλλες χώρες που χρησιμοποιούν το «εργαλείο» του DTC, ενώ οι διερευνητικές επαφές, που έχουν γίνει με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, ήταν θετικές.
Όσον αφορά, δε, στα ερωτήματα που προκάλεσε η διαρροή λεπτομερειών του σχεδίου, ειδικά όσον αφορά σε ενδεχόμενη επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, η ίδια πηγή σημειώνει ότι ναι μεν θα υπάρξει μείωση, αλλά θα είναι μικρή και σε τελική ανάλυση οι τράπεζες θα βγουν από τη διαδικασία με υψηλότερης ποιότητας κεφάλαια και μείωση των προβληματικών δανείων κατά 46%.