Διστακτικοί ακόμα οι «κόκκινοι» δανειολήπτες

Φωτό: Shutterstock

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, περίπου 150.000 «κόκκινα» δάνεια- στεγαστικά κι επαγγελματικά- με υποθήκη κύριας κατοικίας μπορούν να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας. Ωστόσο, με τη συμπλήρωση των δύο πρώτων εβδομάδων, η προσέλευση χαρακτηρίζεται μάλλον μέτρια, παρά το γεγονός ότι ενδεχόμενο παράτασης πέραν της 31ης Δεκεμβρίου δεν υπάρχει, ενώ από την άλλη μεριά οι τράπεζες ετοιμάζονται να άρουν το άτυπο μορατόριουμ και να εντείνουν τους πλειστηριασμούς για όσους αρνούνται να ρυθμίσουν με κάποιον τρόπο τις οφειλές τους.

Αθροιστικά από την 1η Ιουλίου, που ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή, έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους 27.637 χρήστες, ενώ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 9.054 χρήστες, αριθμός που απέχει πολύ από τις εκτιμήσεις για τους εν δυνάμει δικαιούχους προστασίας.

Αν και η διαδικασία είναι πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη, εκτός από το πιστοποιητικό βαρών που πρέπει να αναζητούν οι δανειολήπτες από τα Υποθηκοφυλακεία, απαιτείται περίπου 1 εβδομάδα από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να μεταφορτωθούν στην αίτηση όλα τα φορολογικά και τραπεζικά δεδομένα του δανειολήπτη, ενώ από εκεί και πέρα αρχίζει να “τρέχει” το περιθώριο του 1 μήνα για τις τράπεζες προκειμένου να προτείνουν στο δανειολήπτη τη ρύθμιση και εν συνεχεία του 1 μήνα, που έχει στη διάθεση του ο δανειολήπτης, προκειμένου να αποδεχθεί ή να απορρίψει την πρόταση των τραπεζών. Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, ενώ ήδη από τις Εποπτικές Αρχές έχει σταλεί μήνυμα στις τράπεζες ότι θα πρέπει να “κυνηγήσουν” με μεγαλύτερη ένταση τους στόχους που έχουν θέσει για τα “κόκκινα” δάνεια ως το 2021.

Το θέμα των “κόκκινων” δανείων και συνολικά του Ιδιωτικού Χρέους, θα αποτελέσουν εφεξής την πρώτη προτεραιότητα της ΕΓΔΙΧ, που αποκτά διευρυμένες αρμοδιότητες και τίθεται, πλέον, υπό την “ομπρέλα” του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού. Ένα από τα βασικά θέματα των επόμενων μηνών, είναι η προετοιμασία για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της αναμενόμενης Οδηγίας για ένα μόνιμο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για επαγγελματίες κι επιχειρήσεις, που θα αντικαταστήσει τις έκτακτες διαδικασίες του Εξωδικαστικού, ο οποίος εκπνέει στο τέλος του έτους.

Αν και οι Θεσμοί έχουν εκφράσει την ικανοποίηση τους για τη λειτουργία του Εξωδικαστικού, η αλήθεια είναι ότι η ενεργοποίηση των 120 δόσεων έχει “φρενάρει” τις αιτήσεις στο Μηχανισμό, ειδικά από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία, φαίνεται ότι είναι οι περισσότεροι που έχουν ευεργετηθεί ως τώρα από τον Εξωδικαστικό, με δεδομένο ότι μπορούσαν να πάρουν 120 δόσεις πριν την εφαρμογή της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Αθροιστικά μέχρι σήμερα, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 61.447 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, έχουν υποβληθεί 6.877 αιτήσεις, ενώ έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 2.107 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 3,3 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

Συνοπτικά:

Α. Επιχειρήσεις:

  • 41.083 εκκίνησαν τη διαδικασία
  • 10.202 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
  • 3.176 αιτήσεις υποβλήθηκαν: 833 σε διμερή διαπραγμάτευση και 2.663 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές
  • 2.088 βεβαίωση πληρότητας και 1.626 έναρξη διαπραγμάτευσης με πολλαπλούς πιστωτές
  • 367 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους
  • 63 Αποτυχίες (έλλειψη απαρτίας) - Οριστικά υποβληθείσα αίτηση προς ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ ή και προς τους δύο.

B. Ελεύθεροι επαγγελματίες:

  • 18.822 εκκίνησαν τη διαδικασία
  • 11.484 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
  • 3.332 αιτήσεις υποβλήθηκαν
  • 786 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ
  • 1.065 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ

ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ): 1.510

Γ. Αγρότες:

  • 1.542 εκκίνησαν τη διαδικασία
  • 1.108 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα
  • 369 αιτήσεις υποβλήθηκαν
  • 155 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ
  • 144 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ
  • 1 αίτηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς προς ΥΕΕ Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα

ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ,ΚΕΑΟ και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση): 230

ΣΧΕΤΙΚΑ