Στο ΥΠΟΙΚ όλες οι διάσπαρτες Διευθύνσεις για τις τράπεζες

Φωτό: Eurokinissi

Στα χέρια του νέου υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, περνάει ο συντονισμός για τις τράπεζες και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, υπό την "ομπρέλα» του πρόκειται να τεθούν ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι διάσπαρτες υπηρεσίες επί των τραπεζικών θεμάτων.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο συμμετείχαν τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Οικονομικών φαίνεται ότι ήταν μόνο το πρώτο βήμα για το συντονισμό των ενεργειών που σχετίζονται με τα χρέη των πολιτών και δεν είναι μυστικό ότι επί της ουσίας στήθηκε νομοθετικά κατόπιν πιέσεων των Θεσμών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, στο ΦΕΚ για τις αρμοδιότητες Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, θα ορίζεται ότι όλες οι Διευθύνσεις που σχετίζονται με τις τράπεζες και βρίσκονται διάσπαρτες σε υπουργεία, θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη, στο Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση υπουργείων, προβλέπεται η μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους στο υπουργείο Οικονομικών, στο χαρτοφυλάκιο του Γ. Ζαββού, ο οποίος καλείται να «τρέξει» τον «καυτό» φάκελο των «κόκκινων» δανείων και συγκεκριμένα όλες τις νομοθετικές- και όχι μόνο- ενέργειες, που θα απαιτηθούν. Δεν πρέπει να λησμονεί, άλλωστε, κανείς ότι τα σχέδια της ΤτΕ και ΤΧΣ για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που παραμένουν υπό διερεύνηση από τις Κοινοτικές Αρχές, θα απαιτήσουν σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, ειδικά αυτό της ΤτΕ, που προσβλέπει και στη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Ειδικά όσον αφορά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες ήτοι δεν θα περιορίζεται στο πεδίο των «κόκκινων» δανείων, όπως τώρα. Η πρώτη σύσκεψη υπό το νέο υφυπουργό Οικονομικών πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σήμερα κιόλας, με φόντο τους αυξανόμενους ρυθμούς υποβολής αιτήσεων ρύθμισης «κόκκινων» στεγαστικών κι επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν εισέλθει 17.605 χρήστες, ενώ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης οι 6.813 από αυτούς. Με δεδομένο, δε, ότι απαιτούνται περίπου 7 ημέρες για να «μεταφορτωθούν» όλα τα φορολογικά και τραπεζικά δεδομένα, ως το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των πρώτων αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τράπεζες, περίπου 150.000 νοικοκυριά καλύπτονται από το νέο πλαίσιο.

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή στους πλειστηριασμούς, που αναμένεται να πληθύνουν- πάνω από 5.000 είναι ήδη προγραμματισμένοι ως το τέλος του έτους- πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης επισημαίνουν ότι οι τράπεζες οφείλουν να μειώσουν το stock των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και όσο βελτιώνονται οι τιμές στην κτηματαγορά να ξεφορτώνονται τα ακίνητα από τους ισολογισμούς τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στις Βρυξέλλες, οι πλειστηριασμοί, που «έτρεξαν» από την αρχή του χρόνου, κατά τα 2/3 είτε ματαιώθηκαν, είτε αναβλήθηκαν, είτε κηρύχθηκαν άγονοι. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που οι πλειστηριασμοί ολοκληρώθηκαν, περίπου τα 7 στα 10 ακίνητα κατέληξαν στις… τράπεζες, γεγονός που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες δεν μπορεί να συνεχιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ