Προβληματισμός για τους στόχους των «κόκκινων» δανείων

Φώτο: Shutterstock

Μείωση των προβληματικών δανείων υπάρχει και καταγράφεται, ωστόσο όπως σημειώνουν πηγές με γνώση της κατάστασης, οι στόχοι των τραπεζών για την τριετία 2019- 2021 είναι φιλόδοξοι και θα απαιτήσουν υπερπροσπάθεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντικό και κρίσιμο ρόλο στην μείωση των κόκκινων δανείων θα διαδραματίσουν η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και οι τιμές των ακινήτων. Εφόσον υπάρξει βελτίωση στα δύο αυτά μέτωπα, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υπερβούν τους στόχους που έχουν θέσει έως και το τέλος του 2021. Σημειωτέον, ότι το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο κινήθηκε στα «ρηχά», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ στην κτηματαγορά καταγράφεται ανοδική τάση των τιμών στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ωστόσο η εικόνα δεν είναι γενικευμένη κι αφορά σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όσον αφορά στα εργαλεία, τα οποία έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες στη στοχοθεσία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, εμφανίζουν μια καλή ισορροπία καθώς στηρίζονται στις πωλήσεις και στις τιτλοποιήσεις και λιγότερο στις διαγραφές όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Από την άλλη, χρειάζεται να επιταχυνθούν διαδικασίες που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη όπως για παράδειγμα στο παλιό νόμο Κατσέλη.

Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί μεν στο 19% του συνόλου των δανείων, αλλά το ποσοστό αυτό θα παραμείνει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρώπης (γύρω στο 4%) και γι’ αυτό πρέπει οι διαδικασίες να τρέξουν με ταχύτερους ρυθμούς.

Με αυτά τα δεδομένα, τα δύο σχέδια για την απομείωση των προβληματικών δανείων αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ειδικά όσον αφορά στο σχέδιο του ΤΧΣ, που βασίζεται στη δημιουργία ενός μηχανισμού APS, με βάση το ιταλικό μοντέλο και αναμένει την έγκριση της Κομισιόν, πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν γρήγορα διότι όταν ανοίγεις ένα τέτοιο διάλογο πρέπει να κλείνει σύντομα, προκειμένου να μη χαλαρώσουν οι τράπεζες στη καθημερινή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένοντας μια συστημική λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ