Το πρώτο σκοτσέζικο ντους από το Eurogroup
«Το 3,5% είναι θεμέλιος λίθος του Προγράμματος από την αρχή. Είναι προαπαιτούμενο για τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους», ήταν η απάντηση που έδωσε ο επικεφαλής του ESM, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αναφορικά για το αν και πώς μπορεί να χαμηλώσει ο πήχης των πλεονασμάτων.
«Είναι δύσκολο να δω πώς μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Χρέους χωρίς αυτό (σ.σ. πλεόνασμα 3,5%)» σημείωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά το ρόλο του «σκληρού», που έχει αναλάβει μετά τον περιορισμό του ρόλου του ΔΝΤ. Επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι ο Ευρωμηχανισμός Σταθερότητας είναι ο μεγαλύτερος και πιο μακροπρόθεσμος πιστωτής της Ελλάδας, ο Κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι πάντα θα αναζητά προσεκτικά τις επιπτώσεις των όποιων μέτρων στο ΑΕΠ και στο Χρέος, δίνοντας μάλιστα ραντεβού με το νέο οικονομικό επιτελείο στις 16 του μήνα στο Λαγονήσι, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.
Οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής του ESM, επιβεβαιώνουν πόσο δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης για το θέμα των πλεονασμάτων, οι οποίες εν πολλοίς θα κριθούν στην αποφασιστικότητα και πειστικότητα των πρώτων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μέτρων, που θα ληφθούν. Σε αυτό το σημείο, έχει ενδιαφέρον ότι αν και τέθηκε συγκεκριμένη ερώτηση για το αν θα μειωθεί ή όχι τελικά το αφορολόγητο, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι γνωρίζει πως η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πακέτο φορολογικών μέτρων και συμπλήρωσε ότι δεν χρειάζεται να κινείται πάνω στα προηγούμενα, ανοίγοντας έτσι επί της ουσίας «παράθυρο» για ένα μίγμα φοροελαφρύνσεων, αρκεί να έχουν το αναπτυξιακό πρόσημο που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι.
Αν και στη συνεδρίαση των υπουργών δεν έγινε εκτενής συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα και τα ευρήματα της 3ης Έκθεσης, άπαντες αναφέρθηκαν στις «γκρίζες» ζώνες που αναδεικνύονται (οπισθοχώρηση μεταρρυθμίσεων, επενδυτικές δαπάνες, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου) και στους δημοσιονομικούς κινδύνους από τα μέτρα που ψηφίστηκαν προεκλογικά, δίνοντας ραντεβού με τη νέα κυβέρνηση και ειδικά με το νέο υπουργό Χ. Σταϊκούρα, για τον οποίο ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι παλιός γνώριμος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς αποχαιρέτισαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά ο Επίτροπος Μοσκοβισί, για τον οποίο πολλές φορές τα τελευταία χρόνια γράφτηκε και λέχθηκε ότι έβαλε «πλάτη». Αφού, λοιπόν, έπλεξε το εγκώμιο του Ε. Τσακαλώτου και του Γ. Χουλιαράκη για την αποτελεσματικότητα κι αποφασιστικότητα τους και εξέφρασε την ελπίδα για ανάλογη ποιότητα συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση, σημείωσε ότι αν και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερη. Κατέληξε δε: ξέρω κόμματα σε άλλες χώρες, που έχασαν με πολύ μικρότερο ποσοστό…